Garden of Sinners 2 – Murder Study (Part 1) – Gekijô ban Kara no kyôkai: Dai ni shô – Satsujin kôsatsu (zen) (2007)

Regie: Takuya Nomura | 58 minuten | animatie | Originele stemmencast: Maaya Sakamoto, Kenichi Suzumura, Shoji Nakata

‘Garden of Sinners – Murder Study (Part 1)’ is het tweede deel in een zevendelige reeks van animeverfilmingen van de manga van Kinoku Nasu. Voor elke film is een andere regisseur ingeschakeld zodat er onderling nogal wat opvallende verschillen zijn. Ditmaal is de regie in handen van Takuya Nomura.

In ‘Murder Study (Part 1)’ ontmoet de jongen Mikiya het meisje Shiki. Hij is meteen geboeid door haar schoonheid en wonderlijke verschijning. Mikiya zoekt in de klas contact met haar, maar Shiki lijkt een einzelgänger te zijn die door de rest van de klas en school aan de ene kant wordt genegeerd en aan de andere kant juist scherp in de gaten wordt gehouden vanwege de mysterieuze aura die haar omringt. Mikiya is niet van plan op te geven en blijft in haar buurt. En dan komt het moment dat Shiki vertelt over haar tweede persoonlijkheid. In haar lichaam herbergt ze een goedaardige en een kwaadaardige persoon, ze zal voor Mikiya nooit een normale vriendin kunnen zijn. Tegelijkertijd vinden er gewelddadige moorden plaats in de stad waarbij de gevonden lichamen ontdaan zijn van armen en benen. Mikiya komt erachter dat er een nauwe band bestaat tussen deze moorden en Shiki, maar hij blijft in haar goedheid geloven.

Het tweede deel in de ‘Garden of Sinners’-serie start als een slice of life-achtige anime maar altijd is er een mysterieuze ondertoon aanwezig. Het is meteen duidelijk dat het hier niet om een highschool romance gaat, maar dat er dieper in de psyche van de twee hoofdrolspelers wordt gekropen. Deze aanpak zorgt wel dat de film even op gang moet komen, maar door goede spanningsopbouw snak je naar meer. Er blijven veel onopgeloste raadsels door je hoofd spoken, daarbij komt dat de schitterende animatie en soundtrack de kijker doet beseffen dat deze serie films wel eens zeer interessant zou kunnen zijn. Uitspraken als ‘Een akelig voorgevoel kan een akelige werkelijkheid oproepen’ versterken dit gevoel nog eens.

De animatie is opnieuw weergaloos. Bij vlagen doet deze zelfs aan als een opeenvolging van schilderijen. Ook wordt de animatie gebruikt om een tegenstelling te laten zien, de dunne lijn tussen schoonheid en naargeestigheid. In eerste instantie is een bamboebos iets mystieks, iets schitterends dat de verbeelding tart maar even later is ditzelfde bamboebos een duistere omgeving waar de schaduwen zich op lijken te houden terwijl de regen onverstoorbaar neervalt.

‘Garden of Sinners – Murder Study (Part 1) komt niet geheel goed uit de startblokken maar weet naarmate de film vordert een zeer intrigerende kijkervaring te worden. Waar het heen gaat is compleet onduidelijk, maar dat je meer wilt zien staat vast.

Meinte van Egmond