Gasoline Rainbow (2023)

Recensie Gasoline Rainbow CinemagazineRegie: Bill Ross IV, Turner Ross | 108 minuten | avontuur | Acteurs: Tony Aburto, Micah Bunch, Nichole Dukes, Nathaly Garcia, Makai Garza

In ‘Gasoline Rainbow’ volgen we vijf tieners die op een laatste avontuur gaan alvorens ze aan het serieuze gedeelte van hun leven beginnen. Met een busje zijn ze op de missie om naar de Pacifische kust te reizen. Tijdens deze trip van hun leven stuiten ze op allerlei nieuwe mensen die elk hun eigen verhaal mee willen geven aan het gezelschap.

De film ging in première op het prestigieuze Filmfestival van Venetië en ook op het welbekende South by Southwest maakte ‘Gasoline Rainbow’ haar opwachting. Twee belangrijke festivals waar vaak veel parels te ontdekken vallen. Helaas is het niet alleen maar rozengeur en manenschijn, want ‘Gasoline Rainbow’ is een pretentieuze film die werkelijk niets zinnigs te vertellen heeft.

Een goed begin is het halve werk, maar dat werk wordt helaas niet afgemaakt. De film schiet namelijk vrij aardig uit de startblokken. We zien een samensmelting van jeugdig elan en ongerepte natuur, dit alles prachtig gefilmd. De dialogen voelen niet per se als dialogen, maar eerder als gesprekken over ditjes en datjes die toevallig plaatsvinden. De vijf tieners ademen Gen Z, en dat is exact het grote probleem van deze film. Ze hebben een onbezonnen visie op het leven, en dat geeft ‘Gasoline Rainbow’ heel weinig geraamte.

Je krijgt totaal geen connectie met deze mensen, omdat ze enkel wat monotoon prevelen en als een soort Coachella-hippies door stad en land trekken. Het is allemaal hossana, en op een klein gedeelte na is er nergens een conflict aanwezig, en dat maakt het geheel oersaai. Waar het begin cinematografisch nog overeind blijft, daar zakt de rest verder en verder in het drijfzand. Er zijn meer films die om het alledaagse leven draaien, maar je wil als kijker wel iets van herkenbaarheid voelen.

Toegegeven, het is een niche film. Een niche film die het publiek verdeelt. Er zijn ongetwijfeld mensen die hier wel iets uit kunnen halen en op hun Letterboxd-account prediken dat dit de volmaakte Gen Z-film is. Kijkend als nuchtere Hollander – in dit geval Limburger – is het echter moeilijk om deze eindeloze nonsens te waarderen. Het enige hoogtepunt is wanneer een stukje score van ‘The Lord of the Rings’ klinkt.

Sjoerd Crins

Waardering: 1.5

VOD-release: 31 mei 2024 (Mubi)