Gedichten uit Zee – Poems from the Sea (2005)

Regie: Kees Hin, Erik de Bruyn, Jos de Putter, Ate de Jong, Jan Wouter van Reijen, Clara van Gool, Anne van de Putte, David Lammers | 82 minuten | korte film | Acteurs: Halina Reijn, Anthon de Bruyn, Koen de Bruyn, Roos Nobel, Fifi Arp, Peter van Vuuren, Loïs Dols de Jong, Percy Bakker, Casper de Boer, Ellen Goemans, Rutger Kroon

Regisseur Kees Hin bijt het spits af met ‘Zomerzee’. De korte film is gebaseerd op het gedicht ‘Zee’ van J.C. van Schagen. De regisseur gaat op zoek naar wandelaars die het gedicht willen lezen. De interpretatie op het gedicht en de kijk op het leven en de dood, geeft je mooi inzicht in het leven van de wandelaars.

Via een helikopterview komt het mooie en indringende ‘Lentelied’ van Erik de Bruyn. Voor deze film is wederom een gedicht van J.C. van Schagen gebruikt. De herinnering van een jongetje aan zijn moeder staat centraal. Het verleden, heden en de toekomst wordt op een droomachtige manier vertoont. De film wordt ondersteund door muziek van David van der Heyden en maakt deze film helemaal compleet. ‘Lentelied’ is één van de hoogtepunten van ‘Gedichten aan Zee’.

‘Passanten’ laat je meeluisteren met gesprekken die ooit in het verleden hebben plaatsgevonden, in het nu zo verlaten landschap van Zeeland. De beelden van Stef Tijdink geven zowel een dramatisch als hilarisch beeld van Zeeland.

Het gedicht ‘Betreft het Breskens’ heeft bij regisseur Ate de Jong nostalgische gevoelens opgeroepen. Voor de gelijknamige film heeft hij de hulp van zijn dochter ingeroepen. De puber is duidelijk niet geïnteresseerd in poëzie. Er vinden verschillende discussies plaats, die totaal niet interessant zijn voor de kijker. Ate de Jong heeft duidelijk zijn privé-leven willen betrekken in deze film. Jammer genoeg leidt dit de aandacht af van de mooie beelden.

In de film ‘Domburg’ wordt in tegenstelling tot de voorgaande film niet veel gesproken. ‘Domburg’ laat een zwijgend beeld zien van een toeristisch seizoen. Mensen, jong en oud, die genieten in Domburg, relaties die opbloeien. Wederom mooie aangrijpende beelden, met een fantastische muzikale ondersteuning.

Het absolute hoogtepunt van ‘Gedichten aan Zee’ is de verfilming van ‘Reimerswaal’, gebaseerd op het gedicht van Gerrit Achterberg. In de film is te zien hoe een jonge man en vrouw gepassioneerd dansen in en onder zee. De setting, kostuums en het geluid zijn subliem. Een zeer goede verbeelding, gemaakt door Clara van Gool van het gedicht ‘Reimerswaal’.

In ‘Aan de Westerschelde’ is de natuur van Zeeland te bewonderen. De verschillen tussen toen en nu zijn duidelijk zichtbaar, maar het gevoel bij de Westerschelde blijft hetzelfde. Anne van de Putte is in staat geweest het gedicht van Hans Warren op een integere manier te verfilmen. Het pakt je en laat je niet los.

‘Veere’ sluit de serie van acht korte films af. David Lammers verbeeldt het gedicht van Hans Groenewegen. Lammers onderzoekt in zijn film hoelang een beeld, dat bijna niets meer is dan enkele tonen donker, nog steeds iets kan vertellen. De film geeft een mooi beeld van het landschap van Zeeland. Origineel en meeslepend.

Om de acht op zichzelf staande films te koppelen is gebruik gemaakt van een helikopterview. Deze verbindt de films en geeft ondertussen een beeld van een typisch waterlandschap in Zeeland. Het project ‘Gedichten uit Zee’ is een zeer geslaagde samenstelling van korte films. Iedere film heeft zijn eigen invalshoek, dit maakt het tot een mooie poëtische weergave van de provincie Zeeland.

Hermia Pullen

Waardering: 4