Gek van Oranje (2018)

Recensie Gek van Oranje CinemagazineRegie: Pim van Hoeve | 100 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Nasrdin Dchar, Susan Visser, Martijn Fischer, Hannah Hoekstra, Jan Versteegh, Esmee van Kampen, Martijn Lakemeier, Abbey Hoes, Suzanne Kipping, Roben Mitchell, Willem Voogd, Ton Kas, Sanne Wallis de Vries, Belinda van der Stoep, Susan Radder

Zomer 2010. Nederland gaat lekker in het WK. Uiteraard kleuren de Nederlandse straten oranje en is het het gesprek van de dag. Er zijn natuurlijk ook mensen die die maand het liefst over zouden slaan, omdat ze alles aan voetbal haten. Over deze periode gaat ‘Gek van Oranje’, een feelgood mozaïekfilm in de trant van ‘Alles is liefde’ en ‘Love Actually’.

Één van die voetbalhaters is schrijver Adam (Nasrdin Dchar), wiens vrouw Claudia (Susan Visser) en twee zoons dol zijn op voetbal en zijn zure opmerkingen tijdens de wedstrijden (die ook nog eens kant noch wal raken omdat hij er geen verstand van heeft) het liefst negeren. In de wasserette ontmoet Adam Merel (Hannah Hoekstra), voor wie de WK ook niet zo hoeft. Merel probeert al een tijdje samen met haar vriend Duco (Willem Voogd) zwanger te raken, maar Duco is momenteel bevangen door de oranjekoorts.

Er zijn ook koppels die elkaar wél vinden in hun liefde voor voetbal. Zo zijn Michael (Martijn Fischer) en Janice (Esmee van Kampen) zo gek van Oranje, dat het het thema vormt van hun huwelijksdag en de daaropvolgende reis naar Zuid-Afrika. Maar Michael blijkt een ernstige hartkwaal te hebben, zodat hun plannen in duigen vallen. Door het WK komen er ook relaties tot bloei en worden familiebanden weer aangehaald.

‘Gek van Oranje’ geeft je – in tegenstelling tot de elf spelers op het groene veld – alles wat je verwacht en waar je voor gaat zitten. Voorspelbaarheid troef, maar door het vakmanschap voor en achter de camera is dat helemaal niet erg. Door de uitstekende montage is de film prima in balans. Elk personage krijgt voldoende aandacht en de cast is bedreven genoeg om er innemende karakters van te maken, waarbij het aan de persoonlijke voorkeur van de kijker ligt bij wie de meeste sympathie ligt.

Natuurlijk wordt er hier en daar een loopje met de werkelijkheid genomen (geen enkele Nederlandse snelweg was in juli 2010 zo leeg dat je er op kon skaten), en ook de finale is fantasie, maar voor wie graag meegaat in de zoete illusie van ‘Gek van Oranje’ is die feestroes juist fijn.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 15 februari 2018
VOD-release: 13 juni 2018
DVD- en blu-ray-release: 13 juni 2018