Geostorm (2017)

Recensie Geostorm CinemagazineRegie: Dean Devlin | 108 minuten | actie, science fiction | Acteurs: Gerard Butler, Jim Sturgess, Abbie Cornish, Alexandra Maria Lara, Daniel Wu, Eugenio Derbez, Amr Waked, Adepero Oduye, Andy Garcia, Ed Harris, Robert Sheehan, Richard Schiff, Mare Winningham, Zazie Beetz, Talitha Eliana Bateman, Daniella Garcia, Ritchie Montgomery, David S. Lee, Billy Slaughter

In 2019 wordt de wereld geteisterd door grote natuurrampen. Reden voor de regeringen van zeventien landen om de handen ineen te slaan en tegen het natuurgeweld “terug te vechten”. Een satelliet schild wordt rond de hele planeet aangelegd, zodat vanuit het International Space Station het weer op Aarde gecontroleerd kan worden. Drie jaar lang gaat het goed, maar dan begint het systeem te falen. Alles wijst erop dat er nieuwe, gigantische stormen gaan ontstaan die zich dan bij elkaar aansluiten en een wereldwijde en wereldvernietigende “geostorm” gaan veroorzaken. En dat net een paar weken voordat de VS de controle over het systeem zou overdragen aan de ‘internationale gemeenschap’. Bent u er nog?
O ja, en dan is het wereldwijde klimaat controlerende satellietsysteem bedacht door en uitgevoerd onder leiding van de briljante wetenschapper Jake Lawson…. gespeeld door Gerard Butler.

Dat is de geloofwaardigheid van een plot wel heel erg oprekken. De makers van ‘Geostorm’ gooien binnen vijf minuten wel heel veel ridicule uitgangspunten richting de kijkers. Het werpt hordes vragen op: hoe hebben zeventien landen eendrachtig samengewerkt, binnen drie jaar een oplossing hebben bedacht, gebouwd én uitgevoerd in de ruimte, om vervolgens de leiding aan de VS te schenken waarbij alleen de President de eindverantwoordelijkheid draagt? Een project waar 600 mensen aan werkten en dat geleid werd door Lawson, die geïntroduceerd wordt als een no-nonsense rouwdouwer die in zijn eerste scène achteloos een Senaatscommissie tegen zich in het harnas jaagt? Het helpt ook niet erg dat Butler zich nogal nonchalant acterend door de film beweegt en een totaal onsympathiek personage neerzet, waarbij je stiekem gaat hopen dat hij het einde van de film niet haalt.

Eigenlijk wordt er in geen enkel personage geïnvesteerd, zodat het je niets kan schelen of er iets met ze gebeurt. Om nog maar te zwijgen van de “toevallige” relaties tussen de hoofdrolspelers, die het dunne verhaaltje voortstuwen naar de volgende scène. Het is allemaal middelmatigheid troef en dat ondanks dure reshoots (15 miljoen dollar werd er uitgegeven na desastreuze (ha!) testscreenings.

‘Geostorm’ is het regiedebuut van Dean Devlin, een veteraan uit de filmindustrie die vooral als producer zijn sporen verdiende met onder andere ‘Independence Day’, ‘Stargate’ en ‘Godzilla’ (uit 1998). Je zou toch denken dat hij beter zou moeten weten. Hij schreef zelf samen met Paul Guyot het ongeloofwaardige scenario, dat naast de natuurrampen ook nog tijd heeft voor kinderachtig en overbodig melodrama tussen Jake en zijn jongere broer Max (Jim Sturgess). En ook de special effects maken niet veel goed. Er is iets van een pervers genoegen om wereldsteden vernietigd te zien worden door natuurrampen (of superhelden), maar hier is het allemaal op betrekkelijke kleine schaal en in te korte scènes. Dit hebben we in talloze andere films al veel vaker en veel beter gezien. Het is beter dan wat de SyFy Channel er iedere week uitgooit, maar die film zijn tenminste nog “campy” en daarmee ook wel weer leuk om naar te kijken. ‘Geostorm’ slaat dus eigenlijk in alle opzichten de plank mis.

Ook de cast met deels bekende gezichten: de al genoemde Butler, Andy Garcia als de Amerikaanse president Palma, Ed Harris van minister van Buitenlandse Zaken en Abbie Cornish als secret service agente en geheime vriendin van Max: we hebben ook hen in andere films veel beter gezien – met uitzondering van Butler dan. Het is juist de verspilling van talent – en acteurs die snel geld hebben verdiend – die ‘Geostorm’ zo teleurstellend maken. Gauw overslaan en ‘The Day After Tomorrow’ of ‘Armageddon’ terugkijken. Die maakten er tenminste nog leuke onzin van.

Hans Geurts

Waardering: 2

Bioscooprelease: 19 oktober 2017
DVD- en blu-ray-release: 7 maart 2018