Gerontophilia (2013)

Regie: Bruce La Bruce | 82 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Pier-Gabriel Lajoie, Walter Borden, Katie Boland, Marie-Hélène Thibault, Yardly Kavanagh, Jean-Alexandre Létourneau, Brian D. Wright, Nastassia Markiewicz, Shawn Campbell, Adam Capriolo, Tamsen Fields, Moe Jeudy-Lamour, Guillaume Lambert, Mélodie Simard, Rosalie Simard, Dana Wright

De Canadees Bruce LaBruce heeft nogal een naam opgebouwd in bepaalde kringen: met zijn expliciete films over parafilie doorbreekt hij menig taboe. ‘No Skin of My Ass’ (1993) – ooit  (waarschijnlijk in een opwelling) door Kurt Cobain bestempeld als zijn favoriete film – gaat over de seksuele fantasieën van een kapper voor een skinhead, ‘Hustler White’ (1996) gaat over apotemnofilie (het verlangen om gezonde ledematen te laten amputeren) en ‘Otto; or Up with Dead People’ (2008) kun je het best omschrijven als een pornozombiefilm. Voor ‘Gerontiphilia’ (2013) koos de filmmaker een andere benadering. Hoewel de titel al verraadt dat het onderwerp nog steeds als schokkend ervaren mag worden door de gemiddelde filmliefhebber (gerontofilie is de seksuele voorkeur van een jong persoon voor een bejaarde), is er nauwelijks iets provocerends te zien, maar is de film eerder schattig dan schokkend.

‘Gerontophilia’ gaat over de achttienjarige Lake (Pier-Gabriel Lajoie). Na de middelbare school heeft hij samen met zijn vriendin Desiree (Katie Boland) besloten een jaar te werken – Desiree omdat ze wil sparen voor haar studie – Lake omdat hij een doel zoekt in zijn leven. In een komische en tegelijkertijd realistische openingsscène somt Desiree tijdens het tongzoenen een aantal vrouwennamen op (Lizzie Borden, Aileen Wuornos, Winona Ryder – oh – Winona Ryder….) terwijl ze klaarkomt. Het blijken voor haar revolutionaire vrouwen te zijn, en in de film komt dat lijstje regelmatig terug. Lake werkt als badmeester, maar wanneer hij een bejaarde man mond-op-mondbeademing moet geven, merkt hij tot zijn schrik – en tot plezier van toekijkende meisjes – dat hij daar seksueel opgewonden van wordt. Via zijn moeder kan hij een baan krijgen in een bejaardenhuis – eerst als schoonmaker van po’s, daarna mag hij ook oude mensen wassen. Een perfecte baan voor de jongen, die zo zijn sluimerende fetisj van een voedingsbodem kan voorzien.

Al snel bouwt Lake een innige vriendschap op met Melvin Peabody (Walter Borden). Melvin krijgt medicatie toegediend waar hij erg suf van wordt en die hij dan ook stelselmatig weigert. Lake helpt hem hiermee en blijft regelmatig hangen voor een potje gin rummy of wat lijkt op strippoker. Als Desiree door krijgt wat er met haar vriend aan de hand is, gaat het ineens snel. Lake besluit Melvin uit het bejaardenhuis te redden en neemt zijn om en nabij zestig-en-nog-wat jaren oudere vriend mee op een roadtrip. Tijdens die reis blijkt dat er nog meer jonge mannen gecharmeerd zijn van de innemende senior. Daar heeft Lake veel moeite mee.

‘Gerontophilia’ zou zo maar geen Bruce LaBruce film kunnen zijn. Op een enkele bizarre scène na, onderdeel van een hallucinante droom van de op medicatie trippende Lake, is dit eigenlijk een coming-of-age film in een taboedoorbrekend jasje. Een jongen van achttien die op oudere mannen valt, er zullen weliswaar genoeg mensen zijn die daarbij hun wenkbrauwen fronsen, maar de groeiende relatie wordt door zowel de jonge als oude hoofdrolspeler overtuigend en aandoenlijk gebracht. Ook Katie Boland is een fijne toevoeging aan de cast en een naam om in de gaten te houden. Het gebruik van slow-motion is wat te veel en sommige verhaallijnen zijn wat overbodig (de baas van Desiree, de rol van de moeder), maar er zitten mooie beelden in. Jammer genoeg ontkomt de film niet aan een voorspelbaar verloop en is de overgang van de zieke oude man naar de vrolijke paraderende tachtigplusser ietwat ongeloofwaardig. Toch blijft er genoeg over om deze film een kans te geven.

Monica Meijer

‘Gerontophilia’ wordt vertoond tijdens het Gay & Lesbian Summer Film Festival 2014 en verschijnt donderdag 21 augustus 2014 op DVD.