Get Duked! – Boyz in the Wood (2019)

Recensie Get Duked! CinemagazineRegie: Ninian Doff | 87 minuten | actie, komedie | Acteurs: Lewis Gribben, Rian Gordon, Viraj Juneja, Jonathan Aris, Samuel Bottomley, James Cosmo, Eddie Izzard, Kate Dickie, Kevin Guthrie, Brian Pettifer, Georgie Glen, Kathryn Howden, Alice Lowe

Schoffies zijn het, maar aardige schoffies. Het drietal Duncan, Dean en DJ Beatroot heeft zich misdragen op school, een vergrijp waarvoor het Schotse schoolsysteem een bijzondere heropvoedingsstraf kent. Het trio wordt op een trektocht door de Schotse Highlands gestuurd, een missie die hen de Duke of Edinburgh Award kan opleveren. Daarbij krijgen ze gezelschap van Ian, een brave jongen die denkt dat het volbrengen van de taak hem kan helpen in zijn verdere leven. Maar wat de jongens niet weten is dat er de laatste tijd opvallend veel wandelaars zijn verdwenen in de Highlands.

In de eigenzinnige komedie ‘Get Duked!’ volgen we de avonturen van ons dappere kwartet. De jongens krijgen onderweg te maken met militante bergbewoners, psychedelische konijnenkeutels, onbruikbare landkaarten, superscherpe eetvorken, een soort van bom en nog veel meer ellendigs. Gelukkig lijkt er hulp op komst, wanneer het politiekorps van een nabijgelegen dorp na lang nadenken zijn prioriteiten verlegt. Ze laten de jacht op een seriële brooddief varen en gaan op zoek naar de verdwaalde jongens.

Voor wie het nog niet begreep: ‘Get Duked!’ is geen alledaagse komedie. Het verhaal is volkomen dwaas en de hoofdpersonages zijn van het onnozele soort dat we kennen van het verwante ‘The Young Offenders’ en de serie ‘Derry Girls’. Daarbij scoort ‘Get Duked!’ wel wat lager op de humorschaal. Er zijn iets te veel grappen over de naam DJ Beatroot, en ook zien we nergens de microscopisch kleine vonkjes van genialiteit waarmee de Derry Girls ons soms verrassen en die voor een leuk contrast zorgen.

De verhaallijntjes zijn daarentegen behoorlijk origineel, met als bonus dat die lijntjes uiteindelijk fraai samenkomen. Ook vermakelijk is de aanwezigheid van het politiekorps, dat herinneringen oproept aan de niet al te capabele dorpsagenten uit ‘Hot Fuzz’. Ander pluspunt zijn de visuals, met sfeervolle shots van de Highlands en de psychedelische beelden wanneer de jongens weer eens van konijnenkeutels hebben gesnoept.

Met ‘Get Duked!’ heeft regisseur Ninian Doff een lekker punky langspeeldebuut afgeleverd. Soms flauw en voorspelbaar, maar vaker hilarisch, origineel en authentiek. Met een stel aimabele schoffies als kloppend hart en een niet-na-te-vertellen plot als grootste wapen. En met een titel die de oorspronkelijke titel – het al te makkelijke ‘Boyz in the Wood’ – ruim overtreft.

Henny Wouters

Waardering: 3.5

VOD-release: 28 augustus 2020 (Prime Video)