Get Out and Get Under (1920)

Regie: Hal Roach | 25 minuten | komedie, korte film | Acteurs: Harold Lloyd, Mildred Davis, Fred McPherson

Een jongeman ziet de liefde van zijn leven met een ander trouwen, maar gelukkig blijkt dit een slechts een boze droom te zijn. Des te meer reden om wel op tijd te aanwezig te zijn voor het toneelstuk dat hij samen met haar en wat anderen gaat opvoeren, om te voorkomen dat zijn droom werkelijkheid wordt.

Gelukkig heeft hij een gloednieuwe auto die hij bijna heeft afbetaald. Met behulp van dit fantastische vervoermiddel kan er niets fout gaan. Jammer dat zijn buurman, van wie de moestuin aan zijn garage grenst, zo’n lastig figuur is dat hij kwaad wordt als hij allerlei rotzooi in zijn moestuin krijgt van de trotse autobezitter. En ook erg jammer dat politieagenten zo weinig humor hebben.

Naast de nodige grappen en fysieke humor zijn er ook hier, zoals in elke Harold Lloyd film, weer wat pareltjes. Uit de manier waarop de jongeman zijn auto behandelt, spreekt meer tederheid dan bij een willekeurige liefdesrelatie is te zien en hij liefkoost zijn voertuig dan ook als een geliefde van vlees en bloed. Maar het blijft wel een vervoermiddel, dus als zijn auto amechtig langs de kant van de weg staat en met geen mogelijkheid meer te porren is, ziet hij hoe een junk direct en zichtbaar opknapt van een shot dat hij zet. Zo’n injectie kan zijn auto ook wel gebruiken. Zo gezegd, zo gedaan en prompt rijdt de auto als een razende verder. Leuk en origineel.

Maar het mooiste is toch wel als hij onder de motorkap duikt om de auto te repareren. Hij buigt zich steeds dieper voorover en zijn lichaam verdwijnt steeds verder in de auto om tenslotte helemaal opgeslokt te worden á la Ewan mcGregor later in ‘Trainspotting’ (1996) als hij in een wc pot op zoek gaat naar zijn dope. Een geweldige, uitzonderlijk verrassende vondst en zeer fraai uitgewerkt. Geen geniale film, maar met een paar van zulke hoogtepunten, ach…

Diana Tjin-A Cheong