Ghost Tropic (2019)

Recensie Ghost Tropic CinemagazineRegie: Bas Devos | 85 minuten | drama | Acteurs: Saadia Bentaïeb, Laurent Kumba, Jovial Mbenga, Sara Sampelayo, Mieke De Groote, Anemone Valcke, Stefan Gota, Cédric Luvuezo, Ghasem Mousavi, Maaike Neuville

Slapende mensen. Wie vaak reist met het openbaar vervoer zal ze regelmatig zien. Of niet natuurlijk, als je er zelf niet in slaagt om wakker te blijven door het gestage geschud van tram, trein, bus of metro. Na een lange dienst is hoofdpersoon van ‘Ghost Tropic’ Khadija doodop en ze valt per ongeluk in slaap in de metro. Niemand die haar wakker maakt, dus op het eindpunt komt ze er achter dat er geen metro’s meer rijden. Het is nacht. Brussel slaapt. Hoe komt ze thuis?

Er zit weinig anders op dan haar reis van de ene naar de andere kant van de stad te voet te maken. Bij een eigenlijk al gesloten winkelcentrum krijgt ze de beveiliger zover dat hij met haar meegaat naar binnen om geld uit de automaat te halen. “C’est marché?” vraagt hij haar. Ja, het is gelukt, zegt ze. Ze is te beschaamd om te vertellen dat haar saldo ontoereikend was en ze nu alsnog geen geld voor een taxi heeft.

Khadija is een vrouw van middelbare leeftijd. Met een open blik en zonder gevoel voor gevaar loopt ze door de stad. Ze is onopvallend, maar met haar diepgewortelde vriendelijkheid raakt ze de mensen die ze tegenkomt. De meeste althans, een enkele bureaucraat houdt dat bord voor de kop. Regisseur Bas Devos (‘Violet’, 2014; ‘Hellhole’, 2019) neemt ruim de tijd om Khadij’s terugtocht in beeld te brengen. Je zou de film traag kunnen noemen en hoewel dat onweerlegbaar is, is ‘Ghost Tropic’ nooit saai. De cameravoering is beeldschoon en inventief en het lome tempo zorgt voor een poëtische, soms zelfs bijna surrealistische sfeer.

Doordat de beeldtaal zo sterk is, merk je eigenlijk niet dat er niet heel veel gesproken wordt in dit liefdevolle drama. Af en toe heeft Khadija gesprekjes met de mensen die ze tegenkomt, waardoor je haar steeds iets beter leert kennen. Prachtig zijn ook de scènes met het zeventienjarige meisje dat met vrienden over straat doolt, gadegeslagen door Khadija om een reden die we hier niet zullen verklappen. Haar hoopgevende slotscène is op velerlei manieren uitlegbaar. ‘Ghost Tropic’ is een film die je vertrouwen in de mensheid (minus de bureaucratie) weer een boost geeft.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 11 juni 2020