Ghostbusters: Frozen Empire (2024)

Recensie Ghostbusters: Frozen Empire CinemagazineRegie: Gil Kenan | 115 minuten | avontuur, komedie, fantasie | Acteurs: Paul Rudd, Carrie Coon, Finn Wolfhard, Mckenna Grace, Kumail Nanjiani, Patton Oswalt, Celeste O’Connor, Logan Kim, Emily Alyn Lind, James Acaster, Bill Murray, Dan Aykroyd, Ernie Hudson, Annie Potts, William Atherton, Shelley Williams, Chris Tummings, John Rothman, Stephen Whitfield, Samuel Greco, Chris Ginesi, Brandon Burke, Karack Osborn, Kevin Mangold, Ian Whyte, Natalie Cousteau, Allison McKay, Adam Speers, Claire Titelman, Evelyn Edwards, Andrew Goddard, Deeivya Meir, Maria Teresa Creasey, Sophia Lucia Parola, Megan Robinson, Evelyn Anne Bulls, Camari Brown, Claudia Nell McCoy, Damian Muziani, Remy Germinario, Michael Kushner, Deisy Patiño, Victoria Giler, Cassidy Goron, Georgia Aaron, Jesse Gallegos, Jonathan Mercedes, Vinnie Coppola, A.J. Voliton, Adam Murray, Pat Kiernan

Nadat het creatieve duo Jason Reitman en Gil Kenan de Ghostbusters-franchise in 2021 uit de dood deed herrijzen met een hernieuwde visie, weet het duo ook het oorspronkelijke gevoel van ‘Ghostbusters’ te verpakken in een nieuw jasje in 2024. ‘Ghostbusters: Frozen Empire’ (2024) is het directe vervolg op het avontuur in Oklahoma uit ‘Ghostbusters: Afterlife’ (2021), maar in plaats van een persoonlijke epos op het platteland, wordt dit keer alles uit de kast getrokken voor ondood spektakel. Deze nieuwe toevoeging aan de Ghostbusters-franchise gaat terug naar de basis en is daarmee een beloning voor de geduldige ‘Ghostbusters’ (1984) fan.

In ‘Ghostbusters: Frozen Empire’ zijn de Ghostbusters terug waar ze thuishoren: de brandweerkazerne in New York. De film opent met de Ecto-1 die scheurt over de straten van Manhattan in achtervolging van een doorzichtige blauwe draak. Helaas voor de nieuwe Ghostbusters betekent de terugkeer naar de thuisbasis ook de terugkeer van een oude bekende. Walter Peck (William Atherton), van oudsher criticaster van de Ghostbusters, is ondertussen burgemeester van New York en heeft weer een reden gevonden om de praktijk van de Ghostbusters op te rollen. Ondertussen is het oude team, Peter Venkman (Bill Murray), Winston Zeddemore (Ernie Hudson) en Ray Stantz (Dan Aykroyd), ieder op zijn eigen manier actief als senior Ghostbuster. Als Stantz, nu verzamelaar van bezeten curiosa, een mysterieus pakketje ontvangt van de excentrieke Nadeem (Kumail Nanjiani), kan de plot zich beetje bij beetje beginnen te ontvouwen. Na veel gepuzzel komt de geest uit de mouw en moeten de nieuwe en oude Ghostbusters samenwerken om New York van de ondergang te redden.

De nieuwe Ghostbusters-crew heeft de mantel dus opgepakt van de overleden Egon Spengler (Harold Ramis) en kan daardoor zonder verdere introductie aan de slag in Manhattan. Ook de originele Ghostbusters behoeven geen introductie, volgens de film. Voor het onwetende publiek is dat misschien even lastig, maar voor degenen die al meekijken sinds de originele ‘Ghostbusters’ (1984) kan de film lekker tempo maken. Dat tempo houdt de film goed vol, netjes afgewisseld met een luchtige grap. Een deel van die grappen komt wel voort uit fan service en referenties naar eerdere films, maar de film weet de combinatie van oud en nieuw in balans te houden. Ook nieuwe technologie, geesten en magie dragen bij aan die energieke mix. Zo laat ‘Frozen Empire’ zien dat er ook nu nog ruimte is voor een old school Ghostbusters-film. Toch wijkt de film daardoor niet heel ver af van de eerste twee films, maar als we de defibrillator ‘Afterlife’ even links laten liggen, dan is ‘Frozen Empire’ de langverwachte Ghostbusters III.

Die energieke mix van oud en nieuw zorgt ervoor dat het wel erg gezellig wordt. Door de optelsom van de nieuwe crew, de oude crew, en de originele personages is het best een opgave om het verhaal scherp te houden. En daar moeten de nieuwe en oude geesten nog bij worden opgeteld! Desalniettemin zijn de nieuwste toevoegingen in ‘Frozen Empire’ aanwinsten voor de Ghostbusters-franchise. Zeker Kumail Nanjiani en Emily Alyn Lind mogen meteen opgenomen worden in de vreemde familie. Nanjiani neemt zijn vlotte babbel uit ‘Obi-Wan Kenobi’ (2022) mee en Lind slaat dezelfde dubbelzinnige toon aan als in ‘Doctor Sleep’ (2016). Ook de terugkerende acteurs Paul Rudd, Mckenna Grace en oldtimers Dan Aykroyd en Ernie Hudson zijn meer dan welkom en hebben het duidelijk naar hun zin. Door het gedrang op het doek zou je bijna denken dat de film beter op eigen benen had kunnen staan, maar Kenan en Reitman bewijzen het tegendeel en weten de film zonder al te veel kleerscheuren naar de finale te begeleiden.

Concluderend: in ‘Frozen Empire’ zijn de Ghostbusters terug waar ze horen, zit een levendige crew achter het stuur van de Ecto-1, en zit genoeg nieuw materiaal om het bestaan te rechtvaardigen. Daarbij is het verhaal vermakelijk voor jong en oud en verslaat het de Hitchcock Refrigerator Test. Oftewel, het verhaal is niet waterdicht, maar dat realiseer je je pas als je vanavond voor de koelkast staat. De belangrijkste, bijna onmogelijke opgave voor een nieuwe Ghostbusters-film is het gevoel; die combinatie van liefde voor ‘Ghostbusters’ (1984) en het publiek tegelijkertijd wat nieuws bieden. Daar slagen Kenan en Reitman weer in. Oftewel: ‘Frozen Empire’ made me feel good!

Sam van Zuilen

Waardering: 4

Bioscooprelease: 4 april 2024