Gimme Danger (2016)

Recensie Gimme Danger CinemagazineRegie: Jim Jarmusch | 108 minuten | documentaire, muziek | Met: Iggy Pop, Ron Asheton, Mike Watt, James Williamson, Scott Asheton, Danny Fields, Kathy Asheton, Steve Mackay, David Bowie, Ed Sanders, Ewan McGregor

‘Jim Osterberg as Iggy Pop’, staat er op de titelrol van muziekdocu ‘Gimme Danger’ over Pops punkrockvehikel The Stooges. Speelfilmer Jim Jarmusch – recent nog gezegend met een arthousehit in de vorm van ‘Paterson’ – heeft een grote reputatie in het bevrienden van muzikanten – zoals Tom Waits, en integreert deze graag in zijn films; soms in een rol zoals Pop in ‘Dead Man’, meestal in de vorm van een soundtrack. ‘Gimme Danger’ kijkt als een geautoriseerde biografie – al is dat in het geval van Jarmusch en Pop geen beperking. Een vriendschappelijke verhouding lijkt de basis van het eindresultaat, zoals in Jarmusch’ speelfilms.

Iggy Pop (1947-) heeft vanzelfsprekend de hoofdrol in deze pratendehoofdenparade voorzien van muziekfragmenten. Beproefde kwaliteiten plus de begaafdheid van Pop als anekdotisch verteller maken de documentaire de moeite waard, ook omdat de zanger zo’n goed feitelijk geheugen heeft. Aan de andere kant is rockdocumentatie in wezen onvolkomen, omdat de absurditeit van het rockersbestaan meer heeft met fictionele dan met documentaire beschrijving. De titelrol met de eigennaam van de artiest is dan ook een knipoog naar de tweeslachtigheid van een documentaire met een van de meest fysieke persoonlijkheden uit de geschiedenis van de rock’n’roll.

Strikt genomen is die geschiedenis korter dan de levensgeschiedenis van Pop zelf – een kind nog toen Elvis ten tonele verscheen. The Stooges zijn vergroeid met de bloei van de popcultuur en dat wordt redelijk duidelijk gemaakt. Wel een beetje braafjes, en dat kan te maken hebben met de band tussen Pop en Jarmusch, waardoor de eerste zijn maniakale onvoorspelbaarheid inruilt voor een zekere huiselijke vriendschappelijkheid. Het ware beter geweest, had een regisseur Iggy als een vreemde gevolgd in zijn dagelijks leven. ‘Showbiz is not a friendly place’, zegt hij immers zelf in deze docu.

Want hoewel Iggy Pop geen recording artist meer is, kan hij op een podium – of voor de camera, nog altijd een interessant performer zijn. En dat sneeuwt een beetje onder in ‘Gimme Danger’, of ontbreekt als je wilt. En – o ja: The Stooges, zoals gezegd een vehikel van Pop. Niet omdat deze een te dominante persoonlijkheid heeft, maar een veel groter charisma dan dat van de andere bandleden. Geen toeval dus, dat we die niet zo goed leren kennen. Iggy Pop is The Stooges, vooral bekend van de proto-punkhit ‘I wanna be your Dog’ uit 1969. Hun verhaal wordt verteld, maar soms zou je tegen het filmdoek willen schreeuwen: ‘Gimme Danger!’.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 3

Bioscooprelease: 16 maart 2017