Ginger Snaps Back: The Beginning (2004)

Regie: Grant Harvey | 91 minuten | fantasie, horror | Acteurs: Katharine Isabelle, Emily Perkins, Nathaniel Arcand, JR Bourne, Hugh Dillon, Adrien Dorval, Brendan Fletcher, David La Haye, Tom McCamus, Matthew Walker, Fabian Bird, Kirk Jarett, David MacInnis, Stevie Mitchell, Edna Rain, Kevin McTurk

Direct achter deel twee opgenomen is dit derde deel in de ‘Ginger Snaps’-trilogie. De film is geregisseerd door Grant Harvey, die in deel 1 en 2 de produktie (gedeeltelijk) voor zijn rekening nam. ‘Ginger Snaps III’ is een prequel, die eigenlijk niet kán, als je de voorgaande delen gezien hebt. Logica is met de komst van dit derde deel dan ook ver te zoeken, maar goed, wat is er logisch aan een weerwolf? Meer dan een prequel is het eigenlijk een remake. Ginger en Brigitte leven in de 19e eeuw en zijn op trektocht door het winterse Canadese landschap. Als Brigitte in een berenklem terecht komt, wordt ze gered door een mysterieuze, maar intimiderende indiaan. Hij neemt hen mee naar het fort waar hij woont samen met een groep handelaren. De heren zijn niet blij met de komst van de meisjes, maar door commandant Rowlands worden ze toch toegelaten. De problemen beginnen als Ginger gebeten wordt door een weerwolf. Brigitte moet nu haar uiterste best doen Gingers veranderingen te verdoezelen. Ondertussen wordt het fort aangevallen door een groep hongerige weerwolven.

Anders dan in deel 1 en 2, waarin een lichte lesbische ondertoon zat, kaart deel 3 de rassenproblematiek aan door in de film racisme tegen indianen te laten zien. Ook heeft deze film de sterkste feministische uitstraling van het trio. Het is wel de minste uit de weerwolfserie, maar steekt toch met kop en (harige) schouders boven een groot aantal andere tienerhorrorfilms uit. Visueel gezien ziet het er zeer gelikt uit, de poëtische landschappen, de sneeuw en het fort geven het een beklemmende sfeer. Ook de weerwolven zien er prachtig uit, voor zover je het woord ‘weerwolf’ en ‘prachtig’ in één zin kunt gebruiken. Ze zijn angstaanjagend en zeer overtuigend. De hoeveelheid ‘gore’ in deze film valt, net als in de voorgaande films, eigenlijk reuze mee. Een afgehakt weerwolfhoofd, wat doorgesneden kelen en veel bloedspetters, maar echte ‘wegkijk’-momenten zijn er niet. De acteerprestaties van Katharine Isabelle als Ginger en Emily Perkins als Brigitte zijn wederom uitmuntend, zeker gezien het feit dat het script eigenlijk niet zoveel voorstelt. De bijrollen zijn wat minder, op Nathaniel Arcand als de indiaan en Tom McCamus als de commandant na. De irritante dominee werkt op de zenuwen, maar wellicht ligt dit meer aan zijn rol dan aan de manier waarop hij acteert. Wel jammer is dat hoewel het zich in de 19e eeuw afspeelt, de dialogen van Ginger en Brigitte klinken alsof ze in de huidige tijd leven. Vooral Ginger vloekt er wat af, en dat past niet echt in het tijdsbeeld. Al met al is ‘Ginger Snaps III’ een prima horrorfilm, waarbij het niet noodzakelijk is enige voorkennis van de ‘Ginger Snaps’ trilogie te hebben.

Monica Meijer