Giovanni en het waterballet (2014)

Regie: Astrid Bussink | 17 minuten | documentaire

Tienjarige kinderen met een niet alledaagse hobby? Die zijn er genoeg. De een zit op boulderen, de ander verzamelt plastic doppen. Apart, maar ook weer niet zo buitengewoon. Hoofdpersoon van ‘Giovanni en het waterballet’ heeft wél een unieke vrijetijdsbesteding. Maar dat komt eigenlijk alleen omdat hij een jongen is. Meisjes die aan synchroonzwemmen doen zijn er genoeg. Maar Giovanni is de enige jongen die deze sport beoefent. Hij vindt het niet alleen leuk, hij is er ook nog eens erg goed in. Zo goed, dat hij wel eens mee zou kunnen doen aan de Nederlandse Kampioenschappen. Daaraan meedoen is zijn grootste droom. Maar dan moet hij nog wel even flink trainen…

In de korte documentaire ‘Giovanni en het waterballet’ volgen we Giovanni, in de aanloop voor het laatste examen dat hij voor de NK moet afleggen, op de voet. We zijn bij zijn trainingen (“Doet het pijn? Da’s goed, nog verder!”) en zien hem veel samen met zijn verkering Kim. In die gesprekken gaat het niet alleen over hun “relatie” maar natuurlijk ook over Giovanni’s doel. In tegenstelling tot andere leeftijdsgenootjes vindt Kim het juist stoer dat haar vriendje aan synchroonzwemmen doet. Ze steunt hem in het volgen van zijn eigen weg. De twee zijn erg schattig in de manier waarop ze over hun verkering praten. Soms bestaat er twijfel: “Hebben we eigenlijk nog wel verkering?” en er is ook wel eens ruzie. Maar dat lost Giovanni na een paar dagen op met een grap. “Zeg eens rood-wit-blauw,” vraagt hij Kim. En nadat ze dat gedaan heeft, rijmt hij: “Ik hou van jou!” En dan is het weer aan.

Regisseur Astrid Bussink, die in jeugddocumentaire ‘Achter de toren’ al liet zien dat ze de belevingswereld van kinderen uitstekend kan vertalen naar het witte doek, maakt van ‘Giovanni en het waterballet’ een ontroerend, openhartig, grappig en spannend portret van een heerlijk eigenwijze jongen, die zijn eigen gang gaat, ongeacht wat anderen er van zeggen. Geen wonder dat deze fijne documentaire een zegetocht maakt langs internationale filmfestivals. Na afloop sluit je Giovanni en Kim onherroepelijk in je hart en wedden dat je de NK synchroonzwemmen in de gaten houdt om te kijken hoe ver onze held komt?

Monica Meijer