Girl (2018)

Recensie Girl CinemagazineRegie: Lukas Dhont | 106 minuten | drama | Acteurs: Victor Polster, Arieh Worthalter, Oliver Bodart, Tijmen Govaerts, Katelijne Damen, Valentijn Dhaenens, Magali Elali, Alice de Broqueville, Alain Honorez, Chris Thys, Angelo Tijssens, Marie-Louise Wilderijckx, Virgina Hendricksen, Daniel Nicodème, Els Olaerts

Lara is een 15-jarig meisje met grootse dromen. Ze wil ballerina worden, want dansen is haar lust en haar leven. Ze woont in een appartement ergens in België, samen met haar vader en haar broertje Milo, voor wie zij een surrogaatmoeder is. Lara is elegant, bescheiden en beleefd, ze houdt ervan om met haar broertje te knuffelen en ze heeft een prachtig ontwapenende glimlach. Het enige dat Lara onderscheidt van andere meisjes is dat ze eigenlijk een jongen is. Een jongen die ooit Victor heette.

In het hartverscheurende Belgische drama ‘Girl’ volgen we Lara bij het najagen van haar dromen: die om ballerina te worden en die om te metamorfoseren tot een echt meisje. We zijn aanwezig bij de gruwelijk zware balletlessen, we voelen de pijn in de voeten en het lijf, we gaan mee als Lara haar eerste hormoonkuur ondergaat en we horen van de arts hoe een geslachtsoperatie in zijn werk gaat. En samen met Lara begrijpen we dat dit wel erg veel hooi op de vork is.

In Girl maken we mee hoe complex en uitputtend het proces van geslachtsverandering is, zelfs wanneer de omgeving aan alle kanten sympathiseert. Iedereen is dol op Lara, van vader tot psycholoog tot balletlerares, en iedereen doet zijn best om haar te steunen. Maar zelfs zij kunnen het niet helpen dat de veranderingen traag zijn en dat je als jongensmeisje kwetsbaar bent voor getreiter en andere hobbels op de weg.

Dat ‘Girl’ zo hartverscheurend is danken we deels aan het genuanceerde en warmbloedige script, waarbij vooral de gesprekjes tussen vader en dochter emotionele impact hebben. Maar de grote held van deze film is de jonge Victor Polster als Lara. Polster maakt helder dat Lara’s vrouwelijkheid niet zit in vrouwelijke maniertjes, maar volledig is geïnternaliseerd in haar persoonlijkheid en uitstraling. De hand die heel naturel wat haartjes wegschuift, de elegante glimlach, de manier waarop ze met haar broertje knuffelt. Niets aangeleerds, puur natuur.

Wat je op ‘Girl’ kunt aanmerken is dat Lara’s dromen, bij elkaar geteld, wel heel extreem zijn. Ballet is topsport, van geslacht willen veranderen eist een zelfde soort wilskracht, die twee bij elkaar geteld vraagt te veel van iedere sterveling en is uiteindelijk niet heel geloofwaardig. Maar dat is dan ook het enige minpuntje van deze aangrijpende, ontroerende, diep menselijke film.

Henny Wouters

Waardering: 4

Bioscooprelease: 1 november 2018
DVD- en blu-ray-release: 19 februari 2019