Girl Model (2011)

Regie: David Redmon, Ashley Sabin | 78 minuten | documentaire

Het is voor veel tienermeisjes de ultieme droom: fotomodel worden. Zo ook voor de 13-jarige Nadya. Geboren en getogen in het grauwe Siberië waar maar bar weinig mogelijkheden voor een mooie toekomst liggen, droomt ze maar van één ding en dat is een carrière als fotomodel. Gestimuleerd door haar ouders, die hopen dat een rijke dochter een einde aan hun arme bestaan kan brengen, loopt de broodmagere Russische blondine de ene na de andere selectiedag voor modellen af in de hoop een keer goed genoeg te worden bevonden voor een contract. Modellenscout Ashley ziet wel iets in Nadya en biedt haar de kans om in Japan een carrière te beginnen.

In de documentaire ‘Girl Model’ volgen we Nadya tijdens haar verblijf in Japan en worden we op een vrij schokkende blik achter de schermen van de modellenwereld getrakteerd. Dit begint al in de openingsscène, waarin op een selectiedag de jonge meisjes stuk voor stuk door verschillende scouts genadeloos worden afgeserveerd. David Redmon en Ashley Sabin, de makers van deze documentaire, hebben er naar eigen zeggen bewust voor gekozen om een jong meisje ver van huis in deze harde wereld te volgen en deze keuze pakt zeer goed uit.

Het is niet moeilijk om sympathie voor de kleine Nadya op te brengen. Ze is in haar eentje, in een vreemd land, ver van huis en het komt er feitelijk op neer dat ze zich maar moet zien te redden en compleet is overgeleverd aan de opdrachtgever, het modellenbureau ‘Switch’ in dit geval. Het is hierdoor dat de zaken die ‘Girl Model’ aan de orde stelt, zoals de vele dubieuze contracten en talloze beloftes die niet worden nagekomen, net wat meer impact op de kijker hebben. Zo heeft de arme Nadya eigenlijk geen cent te besteden tijdens haar verblijf in Tokyo en is de staat van het appartement, dat ze met een ander meisje deelt, niet bepaald om over naar huis te schrijven.

Naast Nadya volgt ‘Girl Model’ ook het leven van modellenscout Ashley, een voormalig fotomodel dat nu werkzaam is voor Switch en als scout haar oog op onder andere Nadya heeft laten vallen. Ashley weet precies wat de jonge meisjes doormaken, ze werd zelf ook op jonge leeftijd al gestrikt als model. Het is mede hierdoor dat het een beetje vreemd is dat de inmiddels bijna 30-jarige Ashley schijnbaar zonder al te grote ethische bezwaren en puur uit eigenbelang doorgaat met het strikken van meisjes. Dit terwijl ze zelf aangeeft het modellenwerk als een hel te hebben ervaren. In Ashley hebben de makers het perfecte voorbeeld van hoe egoïstisch de modellenwereld is gevonden.

‘Girl Model’ is een geslaagde documentaire. Het laat zien hoe de jonge meisjes, die vaak door hun arme ouders gepusht worden om de modellenwereld in te gaan, geen kant meer op kunnen nadat ze eenmaal hun eerste contract getekend hebben. Met valse beloftes worden jaarlijks nog talloze meisjes als Nadya deze duistere en harde wereld ingelokt. Voor veel meisjes mag een carrière als model dan een droom zijn, ‘Girl Model’ laat zien dat er maar weinig meisjes ook daadwerkelijk slagen. Een centimeter te breed rondom de heupen of een grammetje vet te veel en het contract wordt zonder pardon verscheurd en de droom is in duigen. Het is deze harde realiteit waar ‘Girl Model’ de kijker van probeert te doordringen en hierin slaagt het met verve.

Martijn Scheepers

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 12 juli 2012