Girls Night Out – Rough Night (2017)

Recensie Girls Night Out CinemagazineRegie: Lucia Aniello | 101 minuten | komedie | Acteurs: Scarlett Johansson, Jillian Bell, Zoë Kravitz, Ilana Glazer, Kate McKinnon, Paul W. Downs, Ryan Cooper, Ty Burrell, Demi Moore, Enrique Murciano, Dean Winters, Colton Haynes, Patrick Carlyle, Eric André

Op vrijgezellenfeesten in Hollywoodfilms gaat altijd iets mis, dat is een ding dat zeker is. Sterker nog; er is inmiddels een compleet subgenre ontstaan rond zoekgeraakte bruidegommen, overdadig drank- en drugsmisbruik en feesten en beesten tot je erbij neervalt. Al in de jaren vijftig was er de film ‘The Bachelor Party’ (1957), waar het er nog relatief braaf aan toeging – net als in ‘Bachelor Party’ (1984) met een nog jonge Tom Hanks in de hoofdrol. In de eenentwintigste eeuw heeft het subgenre van de uit de hand lopende vrijgezellenparty een enorme vlucht genomen. ‘Bridesmaids’ (2011) en vooral ‘The Hangover’ (2009) gelden als meest geslaagde voorbeelden; het succes van die film zorgt voor een hausse aan vrijgezellenfilms, want iedereen wil een graantje meepikken. En waar het publiek hoopt op een originele insteek, is het vaak toch gewoon een herhaling van zetten die we voorgeschoteld krijgen. Nieuwste loot aan de boom is ‘Girls Night Out’ – elders in de wereld bekend onder de titel ‘Rough Night’ – (2017), een film die wel heel opzichtig leent bij zijn voorgangers. Zijn belangrijkste troef – de stripper die door de dames ingehuurd is om de toekomstige bruid te vermaken, komt op tragische wijze om het leven – zagen we jaren geleden al eens in ‘Very Bad Things’ (1998). Het enige verschil is dat het hier vrouwen zijn die zich te buiten gaan aan drank, drugs en lolligheden, waar het meestal de mannen zijn die zich van hu meest onvolwassen kant laten zien.

Want dat vrouwen zich net zo kunnen misdragen als mannen, dat willen scenarioschrijvers Lucia Aniello en Paul W. Downs (die tevens de rol van de bruidegom-to-be speelt) ons van meet af aan duidelijk maken. In een flashback zien we Jess (Scarlett Johansson) en haar kamergenootje Alice (Jillian Bell) tijdens een studenten-zuipfestijn alle aanwezige mannen naar huis drinken. Tien jaar later is Jess een ambitieuze politica die haar zinnen heeft gezet op een plekje in de Senaat. Bovendien staat ze op het punt te gaan trouwen. Voor Alice, die een beetje is blijven steken in haar studententijd, is dat hét signaal om een wild vrijgezellenweekend te organiseren aan het strand in Miami. Ook jeugdvriendinnen Frankie (Ilana Glazer) en Blair (Zoë Kravitz) gaan mee. Op verzoek van de bruid in spe haakt ook haar Australische vriendin Pippa (Kate McKinnon), die ze nog kent van een studentenuitwisseling, aan. Het feest kan beginnen! Terwijl bruidegom Peter en zijn vrienden heel beschaafd wijntjes proeven zonder echt dronken te worden, gaan Jess en haar vriendinnen hun boekje te buiten aan feesten, snuiven en zuipen. Omdat het er nu eenmaal bij hoort, wordt ook een mannelijke stripper (Ryan Cooper) besteld. Als de nogal behoeftige Alice zich als een dolle stier op hem werpt, gaat het gruwelijk mis en zitten de vrouwen ineens met een lijk opgescheept. De politie bellen is kennelijk geen optie, dus wordt het levenloze lichaam van de stripper van hot naar her gesleept in de verwoede pogingen van de vrouwen om zich ervan te ontdoen.

Voor dit soort films kun je een standaard checklist gebruiken, want je komt steevast dezelfde onderbroekenlol tegen. Poep, pies en andere uitwerpselen, intieme lichaamsdelen en het complete spectrum aan alcoholische versnaperingen en verdovende dan wel oppeppende middelen passeert de revue. Ook zijn er talloze verwijzingen naar seks; zo hadden Frankie en Blair ooit een relatie, is er in de strandvilla die de dames huren een seksschommel te vinden en duiken Demi Moore en Ty Burrell op als het nogal oversekste koppel next door. En dan hebben we nog de kleurloze bruidegom die zich in onmogelijke (en mensonterende) bochten wringt om zijn toekomstige bruid, die eigenlijk way out of his league is, maar niet kwijt te hoeven raken. Echt grappig wordt het nooit, maar dat is nu eenmaal het niveau van de gemiddelde ‘bachelor party’-film. Wat eigenlijk veel ergerlijker is, is dat het geheel zo ongeïnspireerd is uitgevoerd. Dat de humor niet goed overkomt, komt niet alleen door het flauwe scenario, maar ook door het totale gebrek aan chemie tussen de hoofdrolspeelsters. Van actrices als Johansson, McKinnon en Kravitz mag je toch verwachten dat ze iets extra’s kunnen bieden, maar helaas zien we daar niks van terug. Alleen van Jillian Bells Alice krijgen we een vleugje backstory die relevant is voor het personage. ‘Girls Night Out’ mist een frisse, vernieuwende insteek en de nodige flair in de uitvoering. Nu is het toch vooral een déja vu; een opeenstapeling van de puberale humor die we al in talloze andere films voorbij zagen komen en waar we echt niet warm of koud meer van worden.

Patricia Smagge

Waardering: 2

Bioscooprelease: 27 juli 2017
VOD-release: 6 december 2017
DVD- en blu-ray-release: 6 december 2017