Glengarry Glen Ross (1992)

Regie: James Foley | 100 minuten | drama, komedie | Acteurs: Al Pacino, Alec Baldwin, Ed Harris, Jack Lemmon, Kevin Spacey, Alan Arkin, Jonathan Pryce, Bruce Altman, Jude Ciccolella, Paul Butler

Kan een film die zich afspeelt in een stoffig makelaarskantoor spannende cinema opleveren? In het geval van ‘Glengarry Glen Ross’ wel. Met een cast vol topacteurs en messcherpe dialogen heeft regisseur James Foley een spannende en bikkelharde prent gemaakt.

De film is zeer gewelddadig geworden, maar dan in verbaal opzicht. De schuttingtaal en harde verwijten vliegen je om de oren. De onderlinge concurrentie tussen de medewerkers komt erg sterk naar voren in vlijmscherpe one-liners en sterke dialogen. Mensen worden met woorden afgemaakt. De continue spanning en wrijving borrelen steeds naar boven en als kijker blijf je steeds in spanning wanneer er weer een woede-uitbarsting komt. Juist deze confrontaties laten het uitstekende acteerwerk van de cast zien.

Met name Jack Lemmon speelt de rol van zijn leven als uitgebluste makelaar die alles op alles zet om zijn baan te behouden. Met geijkte praatjes en zijn wanhopige blik probeert hij contracten af te sluiten. Zijn werk is alles wat hij heeft, net nu hij dit lijkt te gaan verliezen verandert hij langzaam in een gebroken man. Dit maakt hem een tragisch figuur. De intensiteit en de energie waarmee Lemmon zijn karakter neerzet is een van de beste acteerprestaties van het afgelopen decennia. Werkelijk zeer indrukwekkend!

Ook Alec Baldwin valt op in deze film. Ondanks zijn kleine rol, weet de acteur toch een grote indruk achter te laten. Zijn vuilbekkende C.E.O.personage blijft hangen. De ongelooflijke hardheid en felle uitbarstingen blijven op je netvlies gebrand. Met satanisch plezier zet Baldwin dit redelijk clichématige personage neer. Maar je vergeeft het hem dat zijn karakter stereotiep is. De kracht van Baldwin’s spel vergoedt veel, zo niet alles.

De rest van de cast bestaat ook uit louter topacteurs. Pacino, Harris en Spacey leveren ook zeer goed werk, maar ze worden overschaduwt door Lemmon en Baldwin. De onderlinge concurrentie komt erg goed naar boven en de regisseur spoort zijn acteurs aan tot zeer goed acteerwerk. ‘Glengarry Glen Ross’ is een van de betere acteursfilms van de jaren negentig geworden.

Frank v.d. Ven

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 21 januari 1993