Gli indifferenti (2020)

Recensie Gli indifferenti CinemagazineRegie: Leonardo Guerra Seràgnoli | 81 minuten | drama | Acteurs: Valeria Bruni Tedeschi, Edoardo Pesce, Beatrice Grannò, Vincenzo Crea, Giovanna Mezzogiorno, Blu Yoshimi, Awa Ly, Denise Tantucci, Giovanni Anzaldo, Eugenio di Fraia, Pilar Fogliati

‘Gli indifferenti’ is gebaseerd op het boek van Alberto Moravia uit 1929. Na de dood van haar man staat Mary (Bruni Tedeschi) aan de rand van de financiële afgrond. Haar nieuwe vriend Leo (Pesce) lijkt de helpende hand te bieden door de villa van het gezin over te kopen. Zoon Michele (Crea) vertrouwt Leo niet; dochter Carla (Grannò) laat zich net als haar moeder door Leo inpalmen.

De gerespecteerde Moravia kunnen we er niet van betichten, maar de plot van deze verfilming gaat fluks in soapy richting, met een weduwe die trouwt met een zakenman uit financiële overwegingen, een dochter die aanpapt met stiefpapa en een zoon die het doet met een huisvriendin. Mary (een goede Bruni Tedeschi) is een afhankelijke, neurotische vrouw. Waar is de diepgang?

Zoals altijd zijn niet de gebeurtenissen ongeloofwaardig te maken – het leven is nu eenmaal onvoorspelbaar, maar de uitwerking in drama wel. Laten we zeggen dat het rechtlijnig wordt aangepakt, het duurt even voordat de karakters lading krijgen. De zoon des huizes is het meest interessant. Hij is het niet eens met de plannen van moeder, maar waarom hij het nu met iemand van moeders leeftijd moet doen?

Laat dat eruit of maak er iets oedipaals van. De relatie moeder-zoon is er interessant genoeg voor. De houding van Leo is ronduit cynisch te noemen. Wanneer hij Carla in de initiële fase een verjaarscadeau geeft, zegt hij ‘dit is een investering in jou’. Kortom: het ligt er dik op. Is de werkelijkheid werkelijk zo direct en laat Mary het gebeuren? Geloven mensen slechts in oppervlakkige illusies, zijn ze zo behoeftig?

Misschien, omdat de omstandigheden ernaar zijn. Het gevoel dat getroffen wordt, is dat van fatalisme – in de soapvariant dan wel. Er is een bizarre scène – gered door Bruni Tedeschi, waarin Mary lijkt klaar te komen na de daad, wat vervolgens een huilbui blijkt. Het moet echter niet zo zijn dat film slechts een goed geacteerde stijloefening is in ongelukkige relaties, er moet iets gebeuren dat de blik van de kijker wijzigt.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 2.5

VOD-release: 6 mei 2021 (Picl)