Glimpse – Glimt (2006)

Regie: Nicolas Russell Bennetzen | 108 minuten | horror, thriller | Acteurs: Elias Eliot, Sophie Jørgensen, Max Brofeldt, Jesper Aagaard Placing, Evy Carstens, Birgitte Clauson-Kaas, Hans Due-Boje, Jens Ingemann Pedersen, Hakim Harder, Marie Carmen Lindegaard, Siggy Norreen, Isabella Rønne

‘Glimpse’ is een Deense speelfilm die gemaakt is met als belangrijkste doel het verkrijgen van praktische ervaring in het ontwikkelen, produceren en distribueren van no budget speelfilms. De film is gemaakt met een budget van slechts drieduizend euro (het maximum krediet van een creditcard, zoals in de intro heel eerlijk wordt toegegeven). Acteurs deden gratis mee aan het project en kregen zelfs geen onkostenvergoeding. Regisseur Nicolas Russell Bennetzen heeft de financiële beperkingen goed weten in te bouwen: geen special effects of bijzondere locaties maar een in de basis interessant en goed uitgewerkt script zorgen voor een film die niet voor iedereen uit te kijken is, maar met in je gedachten de achtergrond van de produktie toch redelijk geslaagd amusement.

Toegegeven, voor de doorgewinterde horrorfanaat is er niets nieuws onder de zon, zeker niet voor degenen die wel eens een Japanse horrorfilm à la ‘Ju-On: The Grudge’ of ‘Ringu’ hebben gezien. De film combineert de Europese nuchterheid met het Japanse bijgeloof en er duikt dan ook regelmatig een Japanse dame met lang haar voor haar gezicht op. Niet iets om nu nog van te schrikken, toch blijft het mysterie lang genoeg mysterieus om geïnteresseerd te blijven kijken.

Morten’s vriendin Reiko komt op geheimzinnige wijze aan haar eind. Morten ontwaakt, zonder dat hij weet wat er gebeurd is, loopt naar de badkamer en treft haar in de badkuip aan. Ze blijkt verdronken te zijn en de politie vermoedt dat het zelfmoord is. Het onderzoek is echter nog gaande, dus er wordt niets uitgesloten. Morten heeft daarna moeite met het oppakken van zijn leven, zijn studie Medicijnen aan de Universiteit van Kopenhagen zet hij op een laag pitje. Zijn vriend Søren, zijn ouders Marie en Verner, sporen hem aan zich weer onder de mensen te begeven, maar Morten kan zich er niet toe zetten. Als hij bezoek krijgt van een broer van Reiko, is dat aanleiding voor een reeks vreemde gebeurtenissen. De lamp in de badkamer blijft flikkeren, de wasmachine gaat stuk, Morten ziet Reiko op zijn balkon staan en dan is er nog het vreemde boek met bladmuziek, dat steeds – uit zichzelf – op andere plaatsen verschijnt. Reiko’s broer weet er meer van, maar naarmate Morten meer te weten komt, lijken er meer raadselachtige dingen te gebeuren. Morten weet niet meer wie hij kan vertrouwen…

Bij een film geschoten voor zo’n laag bedrag krijg je uiteraard precies wat je hiervan mag verwachten. Wisselende acteerprestaties, niet altijd even goede belichting, het hoort er bij. De film – die op een homecomputer ge-edit is, had hier en daar wel wat ingekort mogen worden, de film is af en toe behoorlijk traag en dat is wat ‘Glimpse’ uiteindelijk de das omdoet. Een half uur korter was geen luxe geweest. Maar als leerproces is ‘Glimpse’ toch zeker gelukt en als de regisseur het spreekwoord ‘van je fouten kun je leren’ ter harte neemt, en de volgende keer een ietwat origineler script kan schrijven is een volgend project wellicht een dikke voldoende.

Monica Meijer