Goal! Kick Off (2005)

Regie: Danny Cannon | 118 minuten | drama, romantiek, sport | Acteurs: Kuno Becker, Stephen Dillane, Alessandro Nivola, Marcel Iures, Anna Friel, Tony Plana, Kieran O’Brien, Sean Pertwee, Gary Lewis, Kevin Knapman, David Beckham, Zinedine Zidane, Patrick Kluivert, Alan Shearer

‘Goal! Kick Off’ is, zoals de titel al verraadt, het begin van een drieluik voetbalfilms waarin een jonge voetballer wordt gevolgd tijdens zijn weg naar de top. Producers Mike Jeffries en Matt Barelle kregen het idee voor deze film tijdens het WK 2002. Ze vroegen zich toentertijd af waarom er door Hollywood nooit een fatsoenlijke film was gemaakt met voetbal als onderwerp. Dit terwijl er talloze films zijn gemaakt over boksen, honkbal, basketbal, golf, etc. zie ‘Rocky’ (1976), ‘Raging Bull’ (1980) en ‘Miracle’ (2004). De makers van deze film wilden vooral voor de authenticiteit bestaande teams gebruiken en gingen daarom een samenwerking aan met FIFA. Uit een selectie clubs werd Newcastle United (NUFC) gekozen vanwege de fans The Toon Army, het stadion en het contrast van de stad met Los Angeles.

Voor de hoofdrol van Santiago Muñez deden veel latino acteurs die ook konden voetballen auditie, maar de keuze viel uiteindelijk op de Mexicaanse tv-ster Kuno Becker (ook van ‘Imagining Argentina’ (2003)). Na het maken van deze film kan hij dan ook een aardig balletje trappen. Voor de 27-jarige Becker lag de film nogal dicht bij de realiteit. Hij moest ook naar een vreemd land waar hij niemand kende om maar gelijk met professionele voetballers te trainen. Daarbij moest hij als redelijk onbekende acteur de film dragen in het Engels, zijn tweede taal. Dat lukte hem ook aardig. Gelukkig zorgden de makers daarbij voor een degelijke supporting cast. Amerikaanse acteur Alessandro Nivola van ‘Face/Off’ (1997) en ‘The Clearing’ (2004) is als Gavin Harris heerlijk bezig als het prototype van een verwende voetbalster. Stephen Dillane van ‘The Hours’ (2002) en ‘King Arthur’ (2004) speelt Glen Foy, de sympathieke scout/ex-speler die een talent in Santiago ziet. Anna Friel (‘Perfect Strangers’ (2004)), in verwachting tijdens de opname van de film is de knappe zuster Roz Harmison. Een van de bekendste Roemeense acteurs Marcel Iures van ‘Mission: Impossible’ (1996) en ‘The Peacemaker’ (1997) speelt de Duitse coach Dornhelm.

Het verhaal daarentegen is behoorlijk voorspelbaar en af en toe ongeloofwaardig. Natuurlijk wordt de harde voetbalwereld wel getoond, maar waar menig speler direct naar huis gestuurd zou worden, krijgt Santiago kans na kans. Men kan zich afvragen wat ‘Goal! Kick Off’ onderscheidt van alle andere sportfilms waarin de underdog uiteindelijk triomfeert. Het antwoord: niet echt veel. Voetbalfans kunnen echter wel hun hart ophalen aan de cameo’s van Zidane, Raúl, Beckham en Shearer. Ook zijn er actiescènes met Baros, Kluivert, Dyer, Van der Sar, Gerrard en we zien de coach van Liverpool Benitez. Voor voetbalfans of degenen die een voetbaldroom najagen is deze film dus een must see. De film is duidelijk met liefde voor het voetbal en die fans gemaakt. Voor de rest is het een leuke film voor tussendoor.

Alvast een veelbelovende vooruitblik voor de fans: in ‘Goal 2 (2006)’ en 3 staan een contract bij Real Madrid en het WK in Duitsland op het programma.

Sarita Koendjbiharie

Waardering: 3

Bioscooprelease: 20 oktober 2005