Goal of the Dead (2014)

Regie: Thierry Poiraud, Benjamin Rocher | 140 minuten | komedie, horror | Acteurs: Alban Lenoir, Charlie Bruneau, Tiphaine Daviot, Ahmed Sylla, Bruno Salomone, Patrick Ligardes, Xavier Laurent, Sebastien Vandenberghe, Alexandre Philip, Vincent Debost, Benoît Moret, Renaud Rutten, Jean François Cayrey, Philippe du Janerand, Philippe Rebbot, Joana Person, Franc Bruneau

De bekerwedstrijd van de gevallen (en in werkelijkheid al lang niet meer bestaande) Franse topclub Olympique de Paris in het kleine dorp Caplongue tegen de plaatselijke amateurvereniging lijkt op papier een formaliteit. Alleen voor Sam Lorit, de in Caplongue geboren en opgegroeide speler van Olympique de Paris, heeft de wedstrijd een speciale betekenis. Wat een doodnormale pot voetbal had moeten worden, verandert echter in een veldslag als een besmettelijke infectie de inwoners van het dorp verandert in ultragewelddadige zombies. De Parijzenaars moeten uiteindelijk de engste en meest hallucinante wedstrijd uit hun leven spelen om levend van het normaal zo rustieke Franse platteland af te komen.

Slechts weinig thema’s binnen het horrorgenre zijn in de loop der decennia zo succesvol uitgemolken als zombies. In zowel serieuze als komische films bevolken de griezelige ondoden al sinds mensenheugenis het witte doek. Het is dan ook geen eenvoudige opgave om binnen dit subgenre nog met iets origineels te komen. Maar door zombies te introduceren op het voetbalveld, zijn de makers van de Franse film ‘Goal of the Dead’ hier wel aardig in geslaagd. In tegenstelling tot de meeste klassieke zombies, griezels die hunkeren naar vers mensenvlees en nog gezonde mensen besmetten door hen te bijten, infecteren de boosaardige mutanten in ‘Goal of the Dead’ hun naasten door over ze heen te braken. Dat gegeven levert een aantal behoorlijk onsmakelijke, maar eveneens geestige en voor de liefhebbers van het genre lekker wanstaltige scènes op.

Humor is een belangrijk ingrediënt in dit Europese zombiespektakel. Behalve de rurale kleingeestigheid die vaak heerst in kleine en geïsoleerde dorpsgemeenschappen, wordt ook de voetbalwereld flink op de hak genomen. Sam Lorit (Alban Lenoir), de dorpsvedette die koos voor geld en roem en slechts ten dele is geslaagd als profvoetballer, is nog wel een redelijk sympathiek en authentiek karakter. De andere protagonisten zijn echter veelal uitvergrote en rake stereotypen van figuren die symbool staan voor de minder fraaie kanten van het moderne profvoetbal. Idriss Diago (Ahmed Sylla) is bijvoorbeeld de verwende, door mediatraining van al zijn spontaniteit ontdane vedette die vooral geniet van de glitter en glamour die gepaard gaan met het bestaan van een bovengemiddelde profvoetballer. Ook de immer op geld beluste spelersmakelaar ontbreekt natuurlijk niet, terwijl de running gag over onderling inwisselbare Koreanen die geen Frans spreken en voor de trainer nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn een expliciete persiflage is op de verregaande commercialisering van het profvoetbal. Ook de overdreven fanatieke clubsupporter, het type dat gelijk de term verrader paraat heeft voor elke speler die ‘zijn’ club verlaat om elders financieel en sportief hogerop te komen, wordt niet gespaard.

Ondanks de vrij lange speelduur van ruim twee uur en een wat voorzichtig begin is ‘Goal of the Dead’ een horrorkomedie vol vaart die het grootste deel van de tijd best vermakelijk blijft. Geen onaardige prent voor kijkers die affiniteit hebben met de combinatie horror en humor.

Frank Heinen

‘Goal of the Dead’ verschijnt zaterdag 21 juni 2014 op DVD en is vanaf diezelfde datum te huur.