Goats (2012)

Regie: Christopher Neil | 90 minuten | komedie | Acteurs: David Duchovny, Vera Farmiga, Graham Phillips, Justin Kirk, Keri Russell, Anthony Anderson, Dakota Johnson, Adelaide Kane, Ty Burrell, Nicholas Lobue, Ronnie Rubalcaba, Alan Ruck, Tommee May, Musashi Alexander, Ana Auther, Olga Segura, Geoff Elssworth, Evan Boymel, Jake Duran

Heb je jezelf ooit afgevraagd wat David Duchovny uitspookt buiten de opnames van “Californication” om? We zullen het waarschijnlijk nooit weten, maar als we op zijn uiterlijk in ‘Goats’ afgaan, gaat hij in ieder geval niet naar de kapper. In deze vreemde coming-of-age-komedie host hij rond met een bos piekhaar en een baard die een plek op de aftiteling verdient. Even schrikken voor de vrouwelijke fans van de acteur, maar niet getreurd, aan het einde van de film gaat de schaar erin. Haren knippen staat in films vaak symbool voor de innerlijke transformatie van een personage. Dat is in ‘Goats’ niet anders, al is het lastig te benoemen wat er nou precies verandert.

De hoofdpersoon van ‘Goats’ is Ellis (Graham Phillips), een 15-jarige jongen die samen met zijn New Age-minnende moeder Wendy (Vera Farmiga) in Arizona woont. Terwijl Wendy verlichting zoekt bij klankschalen en oerkreten houdt Ellis thuis de boel draaiende. Vader Frank – door Wendy steevast Flapdrol Frank genoemd – verliet het gezin toen Ellis klein was en is inmiddels aan de tweede leg begonnen. Gelukkig vindt de tiener een vaderfiguur in Goat Man (David Duchovny), een excentrieke figuur die in Wendy’s tuinhuis woont en bijbeunt als geitenhoeder en hennepkweker. Als Ellis de banden met zijn biologische vader aanhaalt en het huis uit gaat om te gaan studeren, ontstaan er spanningen in het onconventionele gezin. Die worden nog erger als Wendy een onuitstaanbare nieuwe vriend krijgt.

Het meest opvallende aan ‘Goats’ is de relaxte houding ten opzichte van recreatief druggebruik, zeker voor Amerikaanse begrippen. Ellis en zijn vrienden blowen, de meeste volwassenen ook en zelfs de leraren op Ellis’ school zijn niet vies van een hijs. Voor veel drama zorgt dit niet, of je moet de scène meerekenen waarin een geit Goat Mans wietvoorraad opeet. ‘Goats’ ademt een laat-maar-waaien-sfeer uit die best verfrissend is, al is het de vraag wat je er nou precies van moet denken. De film zit vol verwikkelingen die weinig onderlinge samenhang vertonen en vaak in het luchtledige blijven hangen, alsof regisseur Christopher Neil zelf ook onder de invloed was en de draad kwijtraakte. Daardoor kabbelt het verhaal vrolijk voort zonder naar een duidelijke conclusie toe te werken, en dat zorgt achteraf voor een onbevredigd gevoel.

Gelukkig heeft ‘Goats’ het hart wel op de juiste plek. Phillips is aandoenlijk als vroeg volwassen tiener, Duchovny is de vaagheid zelve en als je van maffe humor houdt valt er ook wat te lachen – al zit niet iedereen te wachten op een shot van Wendy’s vriend in een te kleine zwembroek (“You’re freeballing man!”), laat staan twee. Een film uit de categorie ‘een beetje vreemd maar wel lekker’ dus, mits je ervoor in de stemming bent.

Paula Koopmans

‘Goats’ verschijnt woensdag 22 mei 2013 op DVD.