God Bless America (2011)

Regie: Bobcat Goldthwait | 104 minuten | komedie, misdaad | Acteurs: Joel Murray, Tara Lynne Bar, Melinda Page Hamilton, Mackenzie Brooke Smith, Rich McDonald, Maddie Hasson, Larry Miller, Dorie Barton, Travis Wester, Lauren Benz Phillips, Guerrin Gardner, Kellie Ramdhanie, Aris Alvarado, Romeo Brown, Sandra Vergara, Jamie Harris, Alexie Gilmore, James McAndrew, Brendalyn Richard, Geoff Pierson, Tom Kenny

Meteen al in de eerste scènes van ‘God Bless America’ wordt een baby neergeschoten, de moeder met een regen van bloed bedekkend. De hoofdpersoon van deze film, Frank (Joel Murray) heeft een lichtelijk zieke geest, en zijn gewelddadige fantasieën zijn nogal goor maar ook hilarisch. Als hij ontslagen wordt en hij een hersentumor blijkt te hebben, besluit hij het heft in eigen handen te nemen. Hij is de verdorven maatschappij helemaal zat en begint met een grote schoonmaak, beginnend bij een verwend meisje dat op televisie te zien was. Op de school van zijn slachtoffer ontmoet hij Roxy (Tara Lynne Barr), een bijzonder meisje dat zijn mening over de maatschappij deelt, en samen gaan ze op missie door Amerika.

Het verhaal gaat zo een aantal moorden langs, zonder al te veel spanning op te wekken. Maar waar het aan spanning ontbreekt, heeft het genoeg aan humor. Dit levert de kijker bijna een schuldgevoel op, want lachen om moordenaars kan natuurlijk eigenlijk niet. Toch zijn de redenen achter de moorden soms zo ridicuul en herkenbaar tegelijk dat het onmogelijk is om niet hardop te lachen. Het eind daarentegen is weinig verrassend.

‘God Bless America’ zit vol verwijzingen naar de populaire cultuur, zoals de vele talent shows en zender MTV, en lijkt serieus commentaar te willen geven op een ludieke manier. Hoe zou het zijn als je iedereen die je irriteert, of die je niet aardig vindt, uit de weg kon ruimen? ‘God Bless America’ is opgenomen en voor het eerst uitgebracht in 2011, en met één bloedbad uit de film blijkt filmmaker en scriptschrijver Bobcat Goldthwait een ware Nostradamus: als Frank en Roxy zich in de bioscoop zo ergeren aan het lawaai van hun medebezoekers, schieten ze hen neer. Op het nieuws breekt dan de discussie open of de film die werd vertoond niet te gewelddadig was. Als in juli 2012 een man in Colorado het vuur opent tijdens de première van ‘The Dark Knight Rises’ komt zijn voorspelling uit, en wordt zijn stelling bevestigd als er vragen rijzen over de gewelddadigheid in films.

Voor een actiefilm is ‘God Bless America’ best saai; lange dialogen moeten het hele idee achter de acties van Frank en Roxy uitleggen, maar gaan vaak net te lang door. Zonder de uitleg zou deze film ook goed te begrijpen zijn, en door het vele herhalen en de geforceerde diepgang neemt deze film zichzelf iets te serieus. En dat is erg zonde, want in de actiemomenten zit zeker een grote entertainmentwaarde, en de rol als schattige, doch psychopathische tiener lijkt Tara Lynne Barr op het lijf geschreven. ‘God Bless America’ had in ieder geval een stuk korter gekund, zonder de saaie tussenstukken zou het een erg vermakelijke film zijn.

Mirte Brethouwer

Waardering: 2

Bioscooprelease: 30 augustus 2012
DVD- en blu-ray-release: 22 januari 2013