God’s Gun – Diamante Lobo (1976)

Regie: Gianfranco Parolini | 93 minuten | western | Acteurs: Lee Van Cleef, Jack Palance, Richard Boone, Sybil Danning, Leif Garrett, Robert Lipton, Cody Palance, Ian Sander, Pnina Rosenblum, Zila Carni, Heinz Bernard, Didi Lukov, Ricardo David, Chin Chin, Rafi Ben Ami

Lee van Cleef en Jack Palance. Twee noeste actie- en westernhelden in één film! Dat moet wel briljant zijn. Hebben we hier misschien een klassiek Western pareltje ontdekt dat zich kan meten met films zoals ‘The Magnificent Seven’ of ‘Once Upon A Time In the West’?

Het antwoord is kort en krachtig: nee. Bij lange na niet zelfs. ‘God’s Gun’ mag feitelijk nog niet eens de schoenen strikken van de eerder genoemde titels. En dat is jammer want het uitgangspunt had best potentie. Een scherpschutter neemt de plaats in van zijn tweelingbroer, een priester, die een bende outlaws voor het gerecht probeerde te brengen maar daarbij werd omgebracht. Zo herrijst “de priester” uit het graf om wraak te nemen op zijn moordenaars. Jammer genoeg heeft de Italiaanse regisseur Gianfranco Parolini (hier onder het pseudoniem Frank Kramer) dit gegeven maar slecht uitgewerkt. Het script is zeer matig, de achtergronden van de verschillende karakters worden nauwelijks of niet uitgewerkt en bovenal zijn de acteerprestaties onder de maat. Palance probeert er nog wat van te maken maar Van Cleef valt nog het meeste op door de twee flitsende kostuums waarin we hem zien. De rest van de cast speelt ongeïnspireerd en mat. De geluidsdubbing en cameravoering zijn op meerdere momenten zeer matig. En het gewelddadige gehalte van deze film valt alleszins mee. De bloed- en wondeffecten zien er namelijk zo onecht uit dat je ze moeilijk serieus kunt nemen. Dit alles maakt dat de film een goedkope en gehaaste indruk maakt en enkel en alleen op basis van leeftijd als “klassiek” mag worden bestempeld.

Valt er dan nog iets positiefs te noemen? Zeer weinig. De film is in ieder geval uit te zitten en het eindgevecht tussen de “priester” en de bende is vermakelijk. En de muziek is bij tijd en wijle afdoende. Maar verder is er echt niet veel wat in het voordeel kan spreken van deze film. Alleen aan te raden voor die-hard fans van B-westerns en de twee hoofdrolspelers.

Joost Hoedemaeckers