Godspeed (2009)

Regie: Robert Saitzyk | 95 minuten | drama, thriller | Acteurs: Joseph McKelheer, Cory Knauf, Courtney Halverson, Ed Lauter, Jessie Ward, Hallock Beals, Lynn A. Freedman, Ben Loosli, Ron Holmstrom, June Eck, Bob Pond, Frank Loosli, Wendy Young, Trygg Ramstad, Jacob Moore

Als ze ergens wel weten wat religieus fanatisme inhoudt dan zal het toch wel in de VS zijn. De deur staat er wagenwijd open voor gebedsgenezers die volle zalen met goedgelovigen en wanhopigen trekken. U kent ze wel: driftige heertjes die met in de ene hand een microfoon en in de andere een bijbel het licht laten neerdalen op aarde en wonderen verrichten. Mirakels die er vooral op gericht zijn zichzelf te verrijken. Oplichters zijn het die zich in een maatpak hijsen, een kruisje opspelden en met het excuus van spiritualiteit hun beurs spekken. Niet zelden valt er een predikant van zijn voetstuk door een hypocriete levenswandel die niet echt strookt met de gewijde prietpraat die hij doorgaans verkondigt.

Charlie Shepard kan alleen maar dromen van volle zalen. De man moet serieus krasselen om zijn gezin te onderhouden en het bedrijf, zoals vrouwlief de activiteiten van de gebedsgenezer noemt,oogt niet erg lucratief. Bovendien is het privé-leven van Shepard niet echt een voorbeeld voor het handvol zieltjes dat hij mag toespreken. Zijn huwelijk staat op springen, de drankduivel loert om de hoek en regelmatig bewandelt hij het verkeerde pad met een hoertje. Tijdens één van die ontmoetingen worden zijn vrouw en zoontje vermoord. Voor Shepard het sein om een kluizenaarsbestaan te leiden. Maar het verleden haalt hem in.

Na de opbouw die een climax bereikt met de moord verwacht je een zoektocht naar de daders. Maar regisseur Robert Saitzyk maakt er geen geheim van en onthult al tijdens die vreselijke gebeurtenis hun identiteit. Vanaf dan zit het verhaal op een spoor dat maar één kant uit kan en bijgevolg ook weinig verrassends voor de kijker in petto heeft. ‘Godspeed’ is dus helemaal niet de meeslepende thriller zoals de dvd-hoes de kijker op de mouw wil spelden. De term lauwe koffie komt eerder in de buurt. Bovendien is het enige personage dat bijblijft de locatie waar alles zich afspeelt. Alaska en zijn natuur zien er prachtig uit. Van de andere hoofdrolspelers herinneren we ons bitter weinig. Zelfs de slechterik, wanna be predikant Luke, is er ééntje van het tamme soort. Man, wat was Paul Dano angstaanjagend goed als godsdienstwaanzinnige in ‘There Will Be Blood’.

Saitzyk probeert zijn film te vermommen in een meditatie over schuld en boete. Maar onder al die prekerige mumbo jumbo zit gewoon een simpel wraakverhaaltje dat op het einde serieus ontspoort in overdreven brutaal geweld.

Jochem Geelen