Godzilla x Kong: The New Empire (2024)

Recensie Godzilla x Kong: The New Empire CinemagazineRegie: Adam Wingard | 115 minuten | actie, avontuur, science fiction | Acteurs: Rebecca Hall, Brian Tyree Henry, Dan Stevens, Kaylee Hottle, Alex Ferns, Fala Chen, Rachel House, Ron Smyck, Chantelle Jamieson, Greg Hatton, Kevin Copeland, Tess Dobré, Tim Carroll, Anthony Brandon Wong, Sophia Emberson-Bain, Chika Ikogwe, Vincent B. Gorce, Yeye Zhou, Jamaliah Othman, Nick Lawler

‘Godzilla x Kong: The New Empire’ (2024) is pure kaiju actie. De nieuwste toevoeging aan de MonsterVerse (de enige “movieverse” die ironisch genoeg niet onder zijn eigen gewicht lijkt te bezwijken) heeft geleerd van het verleden en doet dit keer niet eens een poging om de diepte op te zoeken. Dat is precies wat een fan van deze franchise wil zien. Regisseur Adam Wingard heeft flink geknipt in de MonsterVerse formule en heeft het geheel aanzienlijk versimpeld. Zeker dat simpele pakt goed uit voor dit deel van het verhaal van Godzilla en King Kong.

Zoveel verhaal is er namelijk eigenlijk niet. De film neemt ons meteen mee naar de kern. De MonsterVerse-genieter hoeft het niet te hebben over naoorlogse trauma’s van de Japanners of respect voor de natuur. Daar moet je Godzilla Minus One (2023) of ‘King Kong’ (2005) voor kijken. Ergens diep in de karakters Godzilla en King Kong zijn die thema’s natuurlijk wel impliciet aanwezig, maar in het geval van ‘New Empire’ gaat het eigenlijk vooral om “RAWR” en “BONK”, respectievelijk. Daarin heeft de film geleerd van de voorgangers, want soms zat het verhaal (zeker de menselijke kant) vooral in de weg van de volgende epische scène waarin flatgebouwen vooral suggesties zijn. Een MonsterVerse-film kan en moet ontzettend simpel zijn, want het gaat om “RAWR” en “BONK”. En omdat die ingewikkelde mensen naar de achtergrond zijn verplaatst is er wat meer ruimte voor de rest van de cast.

In ‘New Empire’ staan de kaiju weer centraal. Nadat het overgrote deel een verwarrende vakantie nam tijdens ‘Godzilla vs Kong’ (2021) zijn onze grote vrienden uit ‘Godzilla: King of the Monsters’ (2019) eindelijk terug. Toch springt één kaiju er weer met kop en schouders bovenuit: King Kong. Terwijl Godzilla de andere kaiju op de bovenwereld in het gareel probeert te houden, zwermt King Kong eenzaam door de jungle van de holle aarde op zoek naar verwantschap. In zijn zoektocht vindt de aandoenlijke aap de doos van Pandora, wat hem en de rest van de wereld duur komen te staan. En wie is de enige die opgewassen is tegen problemen van kaiju proporties? Juist: Godzilla.

En wie zijn er dus niet nodig om kaiju problemen op te lossen? Mensen.
Ondanks dat Kong het verhaal grotendeels draagt met “oek”, “ah” en “BONK” is het geen stille film. Veel menselijke personages keren niet terug, maar degene die wel meedoen zijn flink opgepoetst. Oftewel, je kan dit keer echt met ze lachen, maar ze blijven niet te lang om de spotlight te stelen van de kaiju. Dat is een enorme verbetering, want Kong die zijn eigen versie van Planet of the Apes meemaakt is veel interessanter dan familiedrama of pijnlijke sociale interacties. Het moet wel gezegd worden dat Bernie Hayes (Brian Tyree Henry) goed op is gedroogd, en nieuwkomer Trapper (Dan Stevens) hopelijk blijft voor het vervolg. Verder is er helemaal geen tijd voor mensen, het is tijd voor actie!

En de actie is goed. De film haalt niet de hoogtes van ‘Pacific Rim’ (2013), maar dat is dan ook een unicum. Toch ziet de film er in z’n geheel visueel erg goed uit, zijn de actiescènes goed te volgen en zijn ze geen van allen saai. Het gewelddadige All-You-Can-Eat buffet is verder rijkelijk en gevarieerd gevuld. Het is geen hoogstaand buffet, maar het is allemaal wel erg lekker, dus maakt het niet zo heel veel uit wat je opschept. Wat staat er op het menu? Vreemde gadgets, liters bloed, vernietiging van meerdere steden, duizenden slachtoffers, het einde der tijden… Het gebruikelijke dus!

Al met al is ‘Godzilla x Kong: New Empire’ een beetje een oppervlakkige film en neemt het verhaal soms wat vreemde wendingen. Niet vreemder dan de voorlopers, maar toch zal je af en toe gewoon moeten knikken en incasseren. Afhankelijk van waar je de film voor kijkt, zullen zeker fans van Kong tevreden zijn. Fans van Godzilla misschien wat minder, want de aandacht gaat meer richting de eenzame aap. Verder zal de kijker eventuele vragen over de plot voor lief moeten nemen. Het verhaal is er nu eigenlijk alleen maar om zo plausibel mogelijk uit te leggen waarom we naar de volgende scène gaan waarin een grote aap met een bijl zwaait en een enorme hagedis lasers schiet op een onschuldige omstander of een enorme krab. En dat is waarom je de film zou moeten kijken. Dat is gewoon leuk.

Sam van Zuilen

Waardering: 3

Bioscooprelease: 28 maart 2024