Going the Distance (2010)

Regie: Nanette Burstein | 103 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Drew Barrymore, Justin Long, Christina Applegate, Ron Livingston, Kelli Garner, Jason Sudeikis, Natalie Morales, Kristen Schaal, Charlie Day, Peyton List, Rob Riggle, June Diane Raphael, Meredith Hagner, Jim Gaffigan, Oliver Jackson-Cohen, James Schram, Anna Kuchma, Sarah Burns, Matt Servitto, Danielle McKee, Mick Hazen, Mike Birbiglia, Naeem Uzimann, Kate Gorney, Ron Bottitta, Cole Jensen, Elysia Segal, Patrick Weil, Zach Page

Als je verliefd bent is het soms al moeilijk om de dag door te komen zonder je geliefde; laat staan dat je in een situatie zit waarbij je elkaar niet na een dag studeren of werken in de armen kunt sluiten. Een lange afstandsrelatie is hartstikke moeilijk, dat zal iedereen die dit heeft meegemaakt kunnen beamen. Opeens lijk je – ver weg van je grote liefde – omgeven door elkaar omhelzende en zoenende stelletjes en wordt het verlangen naar hem of haar met de minuut groter. Dit gegeven vormt het uitgangspunt voor de romantische komedie ‘Going the Distance’.

Romkoms worden met de regelmaat van de klok in Hollywood geproduceerd en zelfs liefhebbers van het genre verzuchten wel eens dat een zoveelste toevoeging aan de enorme lijst met titels nauwelijks meer iets bijdraagt. Maar zeg nu zelf, wanneer de kans bestaat dat het zó geslaagd wordt als ‘Going the Distance’ is, kun je het filmmakers en –studio’s niet kwalijk nemen dat ze weer een nieuwe poging doen. Er is namelijk veel, heel veel, dat goed is gedaan bij deze film. Om te beginnen de cast: Drew Barrymore is sowieso al een aanwinst voor elke romkom, maar in combinatie met Justin Long spettert ze helemaal van het scherm. De twee hebben precies de chemie die nodig is om een film in dit overbevolkte genre boven de middelmaat te doen uitstijgen. De bijrollen zijn daarnaast ook erg goed ingevuld: Christina Applegate als Erins (Drew Barrymore) neurotische zus Corrinne is perfect en haar echtgenoot draagt met zijn droge humor ook een steentje bij. De vrienden van Garrett (Justin Long) worden gespeeld door Charlie Day en Jason Sudeikis, en vooral die eerste is een ontdekking en zorgt voor menig schaterlach, vaak zelfs als hij niet eens in beeld is.

Wat ‘Going the Distance’ verder goed doet is het uitwerken van het verhaal. De relatie van Erin en Garrett verloopt op een volstrekt realistische wijze en bijna nergens trappen de filmmakers in de val van het gebruiken van clichés (hoewel zowel Erin als Garrett wel heel aantrekkelijke collega’s hebben, die wel voor onterechte jaloerse gevoelens zorgen). Gelukkig worden er ook geen kunstgrepen gebruikt om de spanning op te voeren, want uiteraard volgt er een ‘break’ tussen de twee geliefden. Het probleem dat de relatie nekt is gewoonweg de afstand. Het werkt gewoon niet, elkaar om de paar maanden een weekend te zien. En het zoeken van een baan in een andere stad valt gewoon niet mee, dat is helemaal niet zo vreemd. Dat de regisseur van ‘Going the Distance’, Nanette Burstein eerder ervaring opdeed met het maken van documentaires lijkt zeker bijgedragen te hebben aan de natuurgetrouwe, overtuigende weergave van deze relatie. Verder zijn Erin en Garrett gewoon leuke mensen, met wie het makkelijk meeleven én lachen is. Dankzij de humor (met veel seksuele toespelingen) is deze film uitermate geschikt voor zowel mannelijke als vrouwelijke filmliefhebbers. Aanrader!

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 9 september 2010