Golden Oldies (2016)

Regie: Daan Velsink, Joost Lieuwma | 3 minuten | korte film | Acteurs: Remy Evers, Anne van der Burg, Bob Aronds, Myrte Boersma, Jilles Flinterman, Bibi van Lieshout, Luuk Ritmester, Onno van Boven, Emilie Oldenstam, Sjaak Paludanus, Henk Berkelaar, Gerda Lips, Toon van Brussel, Mieke Kuijpers

Het is een bekende setting: een stereotype nerd wil dansen met het knappe meisje, maar de over het paard getilde aantrekkelijke jongen denkt dat hij haar hart al lang veroverd heeft. In ‘Golden Oldies’, een Ultrakort filmpje gemaakt door Utrechtse animatiestudio Frame Order, heeft dit overbekende verhaal een originele twist.

Natuurlijk kiest de schoonheid voor de nerd, maar dat is niet de verrassing. En natuurlijk krijgt de arrogante jongeman wat hem toekomt, maar ook daarin schuilt het onverwachte niet. Ondanks dat  de muziek door de jukebox schalt, en je door de titel al de goede richting op geduwd wordt, is ‘Golden Oldies’ verbluffend in opzet. Door twee perfect toegepaste filmtechnieken (waaronder pixilatie, zodat het lijkt alsof de acteurs in stop motion bewegen) krijgt het verhaal een extra dimensie. Vorm en inhoud vormen hier een heel gelukkig huwelijk. Erg leuke short, die je kunt zien in Pathé bioscopen voor aanvang van ‘Doctor Strange’.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 27 oktober 2016