Goldfish Memory (2003)

Regie: Elizabeth Gill | 85 minuten | drama, komedie | Acteurs: Sean Campion, Flora Montgomery, Jean Butler, Peter Gaynor, Fiona Glasscot, Stuart Graham, Lise Hearns, Demien McAdam, Keith McErlean, Justine Mitchell, Aisling O’Neill, Fiona O’Shaugnessy

‘Goudvissen hebben een geheugen van drie seconden, waardoor ze elke keer dat ze elkaar tegenkomen als een nieuwe ontmoeting ervaren. Dit is net als het liefdesleven van mensen. Bij elke nieuwe liefde vergeten ze de pijn van de vorige en maken alle zelfde fouten weer opnieuw.’

Met deze ‘chat-up line’ begint de relatiekomedie ‘Goldfish Memory’ en zet meteen de toon van de film. Een toon van luchthartig drama. Het gedoe van daten, iemand vinden om van te houden en alle ingewikkelde aspecten die daarbij (kunnen) komen kijken.
We leven mee met de personages maar op een oppervlakkige manier. Het is allemaal niet heel dramatisch wat er gebeurt. Relaties worden verbroken, mensen ontdekken hun seksuele geaardheid en onverwachte zwangerschappen gooien wat roet in het eten. Maar er zijn veel personages en bij de meeste gebeurtenissen word niet heel lang stil gestaan, zeker niet door de personages zelf! We gaan in sneltreinvaart door naar de volgende liefde, relatie of fase van de relatie (na talloze jonge vriendinnetjes toch trouwen met iemand van boven de dertig, toch wel dat kind krijgen met je lesbische vriendin ook al ben je zwanger van je homoseksuele beste vriend, of toch maar niet trouwen en ervandoor gaan met de man die je hebt ontmoet op je eigen vrijgezellenfeestje!).

‘Goldfish Memory’ is onderhoudend maar niet echt grappig. De paar komische momenten, zoals de scène waarin een lesbische vrouw aan het klagen is over hoe lastig vrouwen zijn tegen haar homosexuele beste vriend die terug klaagt over hoe makkelijk mannen zijn, maken dit geen film waarbij je hardop lacht.

De film zit kortom goed in elkaar en ziet er goed uit (hoewel de constante tussenstukjes met beelden van Dublin op een gegeven moment ook wat te veel van het goede zijn, en de alom aanwezig goudvissen ons de titel niet snel laat vergeten) maar stijgt op geen enkel punt echt boven het niveau uit van standaard relatie-perikelenfilm. Te weinig komische scènes, niet speciaal genoeg in beeld gebracht en een te oppervlakkig thema; hoe vind ik de perfecte relatie? De lekkere sound-track met Portugese muziek maakt het geheel wel heel relaxed. Een leuke film voor de zondagmiddag, maar niet eentje die je wereldbeeld zal veranderen en die je langer zal bijblijven dan de gemiddelde goudvis.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 3

Bioscooprelease: 19 mei 2005