Goldie (2019)

Recensie Goldie CinemagazineRegie: Sam de Jong | 88 minuten | drama | Acteurs: Slick Woods, Alanna Renee Tyler-Tompkins, Jazmyn C Dorsey, George Sample III, Danny Hoch, Marsha Stephanie Blake, Gbenga Akinnagbe, Khris Davis, Edwina Findley Dickerson, Angela Griszell, Jsoe Rodriguez, ASAP Ferg

Sam de Jong (bekend van ‘Prins’, 2015) maakt met ‘Goldie’ zijn eerste Amerikaanse film en blijft met het verhaal dicht bij zijn debuut. Hoofdpersoon Goldie is wat ouder dan Ayoub uit ‘Prins’, maar heeft net als hij geen makkelijke thuissituatie en een hoofd vol dromen.

De net achttien geworden Goldie (zelfverzekerd neergezet door model Slick Woods, die eigenlijk een versie van haar eigen jeugd speelt) weet het zeker: ze wordt beroemd. Ze hoeft alleen maar te laten zien hoe goed ze kan dansen. Het optreden in het community centre is nog maar het begin. Ze wil meespelen in een videoclip van een lokale rapper en zet alles op alles om daaraan mee te doen. Maar er zijn nogal wat beren op de weg.

Goldie heeft twee jongere zusjes, Sherri en Supreme. Ze woont samen met hen, haar moeder en haar moeders drugs dealende vriend in een opvanghuis. Haar inkomen (ze werkt in een warenhuis op de kledingafdeling) is ongeveer de enige stabiele factor in dit gezin, maar omdat ze in de afgelopen maand vijf keer te laat is gekomen, wordt ze ontslagen. Dan wordt ook nog haar moeder gearresteerd en meegenomen door de politie. “Hou ze uit de buurt van jeugdzorg,” roept haar moeder Goldie nog toe en precies dat ligt Goldie nauw aan het hart. Ze neemt haar zusjes mee op sleeptouw, reist van de ene naar de andere kennis of familielid (die steeds door Sherrie of Supreme worden geïntroduceerd), in de hoop een tijdelijk onderkomen te vinden en zo uit de handen van jeugdzorg te blijven. En ondertussen bereidt ze zich voor op haar grote doorbraak in de videoclip. Er zijn mensen die minder volle agenda’s hebben en alsnog overspannen raken.

‘Goldie’ barst uit zijn voegen van de kleuren, met name Goldie’s fascinatie voor de kleur geel doet wonderen. Nicholas Winding Refn zou trots zijn. Toch knaagt er iets: Goldie is soms een vat vol tegenstrijdigheden: als beschermende grote zus wordt ze boos als er drugs gedeald wordt in de nabijheid van haar zusjes, maar als één van hen ziet hoe Goldie geld steelt, maakt dat niet uit. Ze is streetwise en loopt volkomen ontspannen door het nachtelijke New York, maar is naïef als het aankomt op het verdienen van geld, de kosten van levensonderhoud en de al dan niet goede wil van andere mensen. Dankzij Slick Woods’ charismatische vertolking kun je echter je ogen niet van het scherm afhouden en laat je het verhaal van deze manipulerende maar tegelijkertijd onbevangen jongedame niet onberoerd.

Monica Meijer

Waardering: 3

Speciale vertoning: Movies That Matter Festival 2019 (openingsfilm)
Bioscooprelease: 16 januari 2020
DVD-release: 20 mei 2020