Gone (2012)

Regie: Heitor Dhalia | 94 minuten | drama, thriller | Acteurs: Amanda Seyfried, Daniel Sunjata, Jennifer Carpenter, Sebastian Stan, Wes Bentley, Nick Searcy, Socratis Otto, Emily Wickersham, Joel David Moore

In ‘Gone’ heeft Jill (Amanda Seyfried, ‘Mamma Mia’, ‘In Time’) moeite haar leven weer op te pakken nadat ze een jaar eerder werd ontvoerd door een psychopaat. Hij hield haar gevangen in een hol in het bos, maar zij wist destijds op miraculeuze wijze te ontsnappen. Omdat de politie de dader nooit heeft gevonden en haar niet gelooft is de man die haar ontvoerde nooit opgepakt. Jill is er van overtuigd dat hij nog steeds achter haar aan zit.

Wanneer haar zus Molly (Emily Wickersham) op een nacht zomaar uit het huis waar zij samen wonen verdwijnt, ziet Jill haar ergste angst waarheid worden. Ze zet alles op alles om haar te redden. Hiervoor zal ze op zoek moeten gaan naar de man die ze vreest, omdat zij anders bang is dat haar zus nog diezelfde nacht vermoord zal worden.

Amanda Seyfried brak in 2008 door met haar rol in de feelgood musical ‘Mamma Mia’, maar de actrice heeft sindsdien nog niet echt kunnen laten zien wat ze kan. Daar krijgt ze ook in ‘Gone’ niet echt de kans voor. Alhoewel zij het in deze film echt niet slecht doet, is het verhaal gewoon niet goed genoeg uitgewerkt om echt te kunnen bekoren. ‘Gone’ zal later als Amanda Seyfried een hele grote actrice mag worden niet gerekend worden tot een van de hoogtepunten uit haar oeuvre. Wel valt het te prijzen dat zij in ieder geval wel heeft gekozen voor iets heel anders dan de films waar zij bekend mee is geworden.

‘Gone’ wordt op geen enkel moment echt spannend en dat wordt vooral veroorzaakt door de slordige opbouw van het verhaal en het feit dat geen enkel personage echt uitgewerkt wordt. De climax is zo kort door de bocht dat je nadien afvraagt of dit het nou echt was. Dat blijkt dus echt zo te zijn, want enkele minuten later is de film gewoon afgelopen. En omdat de personages niet echt weten te pakken, ga je geen moment echt meeleven en vraag je van veel bijrollen af waarom ze überhaupt in de film zitten.

‘Gone’ is zeker geen hele slechte film, het is alleen ook geen goede film. Het idee van ‘Gone’ is op papier heel veelbelovend, maar in de praktijk wil het nooit echt spannend worden.

Sylvia Bakker

Waardering: 2.5

DVD-release: 18 oktober 2012