Good Boys (2019)

Recensie Good Boys Cinemagazine Regie: Gene Stupnitsky | 90 minuten | komedie, avontuur | Acteurs: Jacob Tremblay, Keith L. Williams, Brady Noon, Molly Gordon, Midori Francis, Izaac Wang, Millie Davis, Josh Caras, Will Forte, Mariessa Portelance, Lil Rel Howery, Retta, Michaela Watkins, Christian Darrel Scott, Macie Juiles, Chance Hurstfield, Enid-Raye Adams, Craig Haas

Soms staat er een kindsterretje op dat zo veel talent tentoonspreidt dat je amper in de gaten hebt hoe jong hij of zij eigenlijk nog maar is. Dat geldt bijvoorbeeld voor Jacob Tremblay, de jonge Canadese acteur die zo veel indruk maakte met zijn rol in het beklemmende drama ‘Room’ (2015). Amper negen jaar was hij toen hij overladen werd met prijzen voor zijn vertolking van het jongetje Jack, dat met zijn moeder (Brie Larson, die bekroond werd met de Oscar voor beste actrice voor haar rol in deze film) in een piepkleine kamer zit opgesloten. Zo werd hij de jongste acteur ooit die genomineerd werd voor een Screen Actors Guild Award for Outstanding Performance by a Male Actor in a Supporting Role, een prijs die extra bijzonder is omdat deze door zijn collega’s uit het vak wordt toegekend. Hoe jong Tremblay nog is, blijkt wel uit de anekdote dat hij tijdens het Oscargala van 2016 dolenthousiast was toen hij oog in oog stond met de personages R2-D2, C-3PO en BB-8 uit de Star Wars-reeks; overigens zorgde dat jeugdige enthousiasme voor een van de hoogtepunten van de avond.

Sinds zijn grote doorbraak heeft Tremblay zich een veelzijdig talent getoond, met rollen in drama (‘Wonder’ en ‘The Book of Henry’, beide uit 2017), horror/thriller (‘Shut In’ en ‘Before I Wake’, beide uit 2016) en science-fiction (‘The Predator’, 2018). Met ‘Good Boys’ (2019) waagt hij zich aan onvervalste platte humor in de stijl van ‘Superbad’ (2007) en dat is niet zo vreemd aangezien Seth Rogen en Evan Goldberg de producenten van de film zijn. Onderbroekenlol, dat is wat we dan verwachten en dat krijgen we ook. Alleen omdat de drie hoofdrolspelers nog zo jong en naïef zijn, komen ze er op de een of andere manier mee weg. Tremblay speelt Max, een twaalfjarig jongetje dat worstelt met de perikelen waar de meeste van zijn leeftijdsgenootjes mee worstelen: zijn eerste verliefdheid, onzekerheid, erbij willen horen en het belang van vriendschappen. Samen met zijn beste maatjes Thor (Brady Noon) en Lucas (Keith L. Williams) vormt hij de Beanbag Boys (naar hun favoriete hang-/zitmeubel), al klinkt dat een stuk cooler dan het is. Max is heimelijk verliefd op zijn klasgenootje Brixlee (Millie Davis) en springt een gat in de lucht als hij door de überpopulaire Soren (Izaac Wang) wordt uitgenodigd voor een feestje waar Brixlee ook is en waar zeker weten gezoend gaat worden. Eén probleempje: hoe doe je dat eigenlijk? En dus stelen de jongens de drone van Max’ vader (Will Forte) om het trucje af te kijken bij hun veel oudere buurmeisjes. Maar wat een briljante actie leek, gaat uiteraard compleet mis en de jongens krijgen het aan de stok met niet alleen de buurmeisjes, maar ook een uitgebluste politieagent, het drukke forensenverkeer rond de stad, een hypermoderne opblaaspop en diverse seksspeeltjes uit de collectie van Thors ouders.

Het scenario is van de hand van Gene Stupnitsky en Lee Eisenberg, en eerstgenoemde maakt bovendien zijn regiedebuut met deze film. De heren zijn vooral bekend als schrijvers van “The Office US” en zijn dus gespecialiseerd in flauwe humor. Maar ‘Good Boys’ komt er gek genoeg mee weg. Wellicht dat de grappen zo over de top zijn dat het weer grappig wordt. Of het komt door de drie jongens die zich heerlijk naïef en onverdroten in de actie storten. Het niveau komt amper uit boven het worstelen met dildo’s en een paar running gags, maar op de een of andere manier is het aanstekelijk. De jonge hoofdrolspelers komen prima voor de dag, een beetje overacting mag in een film als deze. Om hen wat meer vlees aan de botten te geven, werd voor beide vriendjes van Max nog een eigen verhaallijntje bedacht: De heetgebakerde Thor kan geweldig zingen en droomt ervan in musicals te spelen, maar hij durft zich niet aan te melden voor de musicalklas omdat hij bang is het pispaaltje te worden van de populaire jongens. De kindse, brave Lucas is eigenlijk helemaal niet bezig met zijn populariteit, maar maakt zich zorgen over de toekomst nu zijn ouders hem hebben medegedeeld dat ze gaan scheiden. Deze verhaallijntjes wordt niet heel uitgebreid aangehaald, maar geven net dat extra laagje aan de personages.

Dat deze jochies, amper twaalf jaar oud, zich zo in de nesten werken levert simpelweg een erg grappige film op, omdat je enerzijds hun onzekerheden herkent maar het anderzijds ook behoorlijk vervreemdend werkt om hen te zien stoeien met zaken waar ze nog veel te jong voor zijn (en ze daar vervolgens zelf ook weer over zeggen dat ze er veel te jong voor zijn!). En ondanks die grote bek die de jongens hebben als de situatie daarom vraagt, zijn ze ook vertederend en komt hun vriendschap oprecht over. O ja, let ook op de hilarische cameo van Stephen “The Office” Merchant. ‘Good Boys’ is een heerlijke film voor wie lekker even het verstand op nul wil zetten om onbeschaamd te lachen.

Patricia Smagge

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 22 augustus 2019
DVD- en blu-ray-release: 22 januari 2020