Good Day for It (2011)

Regie: Nick Stagliano | 90 minuten | thriller, misdaad | Acteurs: Robert Patrick, Lance Henriksen, Hal Holbrook, Jared Acosta, Kathy Baker, Chris Barnes, Michael Belveduto, Mika Boorem, Richard Brake, Matt Duffin, Robert Englund, Joe Flanigan, Christian Kane, Jerome Le Page, Samantha Mathis, Skye McCole Bartusiak, Michaela A. Sulka, Christopher Weite

Voor het verhaal van de Western-achtige film ‘Good Day for It’ reizen we af naar een typisch Noord-Amerikaans slaapdorpje. Een dorpje midden in de wildernis, bestaande uit niet veel meer dan een trein- en tankstation, een paar huisjes en een restaurantje. Het is in dit kleine restaurantje waar het verhaal van ‘Good Day for It’ zich voor het grootste deel afspeelt. De jonge Emily heeft hier in het geheim met haar vader Luke Cain (Robert Patrick), die vroeger om onduidelijke redenen zijn gezin heeft achtergelaten, afgesproken om te achterhalen waarom hij daadwerkelijk zijn vrouw en kind verlaten heeft. Wanneer er een viertal criminelen in de regio actief blijken te zijn die ook in het restaurantje terechtkomen, is ineens niemand in dit rustige plaatsje zijn leven nog zeker.

Het restaurantje, gerund door twee bijna bejaarde mensen, de aandoenlijke Hec (Hal Holbrook) en Rose (Kathy Baker), is duidelijk het focuspunt van het verhaal. Want op een paar scènes in het begin van de film na speelt eigenlijk het gehele verhaal zich in en rond deze plaats af. Hier komt Emily achter de waarheid van het verleden van haar vader, hier komen de vier criminelen erachter dat ze nog een appeltje te schillen hebben met diezelfde Luke Cain en het restaurant is ook de plaats waar de ‘Reservoir Dog-achtige’ ontknoping van de film plaatsvindt. De keuze om de film vrijwel in zijn geheel op één locatie af te laten spelen pakt in dit geval prima uit, mede door de goed getroffen sfeer van het, hoe kan het haast anders, beetje slaperige restaurantje en ook Hec en Rose weten door hun oprechte bezorgdheid om de verschillende karakters al snel de sympathie van de kijker voor zich te winnen.

Een groot publiek zal ‘Good Day for It’ niet aanspreken. Daarvoor is het een te kleinschalig productie. Toch is dit jammer. De film zal zeker geen Oscarnominaties in de wacht slepen maar heeft de filmliefhebber toch het een en ander te bieden. Zo is het acteerwerk over het geheel genomen goed. Oude rot Robert Patrick in het bijzonder weet de mysterieuze Luke Cain overtuigend neer te zetten en daarnaast zijn ook de slechteriken geloofwaardig. Het verhaal steekt prima in elkaar en de manier waarop alle verhaallijnen uiteindelijk samenkomen is mooi bedacht. En hoewel er eigenlijk niet eens zo gek veel gebeurt tijdens de film – het verhaal bestaat grotendeels uit de dialogen tussen Emily en Luke – zorgt de sfeer ervoor dat je toch geboeid blijft tot het einde.

Voor sommigen zal ‘Good Day for It’ een beetje te traag, bijna gezapig, aanvoelen. Ook het feit dat je aan alles ziet dat het hier om een kleinschalige productie met een klein beschikbaar budget gaat kan mensen afschrikken. Het loont zeker om hier doorheen te prikken want hoewel het geen topfilm is, is deze leuke westernthriller wel degelijk de moeite van het bekijken waard.

Martijn Scheepers

‘Good Day for It’ verschijnt dinsdag 21 februari 2012 op DVD.