Good Hair (2009)

Regie: Jeff Stilson | 96 minuten | komedie, documentaire | Acteurs: Chris Rock, Maya Angelou, Vanessa Bell Calloway, Cheryl ‘Salt’ James, Sandra ‘Pepa’ Denton, Eve, Melyssa Ford, Meagan Good, Andre Harrell, Ice-T, Sarah Jones, KRS-One, Lauren London, Nia Long, Paul Mooney, Faheem Najm, Raven-Symoné, Salli Richardson-Whitfield, Al Sharpton, Tracie Thoms, Kerry Washington

Chris Rock, stand-up comedian en acteur (‘Madagascar’, ‘Head of State’), begint zijn zoektocht naar de haarcultuur van de Afrikaanse Amerikaanse vrouw naar aanleiding van de vraag van zijn dochtertje “Why don’t I have good hair?”. In de Amerikaanse cultuur is het haar voor vrouwen hun alles. Ze geven duizenden dollars uit aan haarproducten als relaxer en weaves om net zo’n zachte, volle bos stijl haar te krijgen als… de blanke vrouw. Dat is nu eenmaal het schoonheidsideaal. Good hair staat gelijk aan white hair, met goed haar ben je mooier en beter. Als je haar maar goed zit..

Aan het woord komen sterren als de zangeressen van Salt-N-Pepa, schrijfster Maya Angelou en actrice Nia Long (‘Big Momma’s House’, ‘Alfie’), maar ook zanger/acteur Ice-T. Een ding is duidelijk: “Hair is a women’s glory”. Zo komen we te weten dat Sandra ‘Pepa’ Denton haar bekende look met aan een kant afgeschoren haar (videoclip ‘Push it’) te danken heeft aan het te lang in laten zitten van relaxer (ontkroezer) waardoor haar haar uitviel. Mooi zijn is pijn lijden maar duidelijk ook niet zonder gevaren. In een lab wordt aangetoond dat een (leeg) blikje frisdrank na vier uur in relaxer te hebben gelegen volledig opgelost is.

Maar Rock volgt ook de deelnemers aan de jaarlijkse mega haarshow op de Bronner Brother’s haarbeurs in Atlanta. Deze grootste beurs met producten voor de Afrikaanse Amerikaanse vrouw lokt jaarlijks 60.000 mensen. Verder interviewt hij kapperstudenten, volgt hij het spoor naar de herkomst van de weaves dat hem naar India leidt, en – nog het leukste – gaat hij kapsalons langs om daar de klanten aan het woord te laten. Hilarisch is het deel waarin mannen vertellen dat ze tijdens de seks het haar van de vrouw niet mogen aanraken. Het is veiliger om naar de borsten te grijpen.

Benadrukt wordt dat de druk van de vrouw voor mooi haar erg hoog ligt en de kosten hiervoor, een weave kost al snel 1000 dollar per maand (!), een druk legt op het huishoudgeld. Haar – wat niet eens van jezelf is – kost evenveel als het opvoeden van een kind, of het huren van een huis. Veel vrouwen betalen het zelf maar het is ook normaal dat de man ervoor opdraait. Niemand wil een ontevreden vrouw in huis.

Een andere tegenstelling met de haarhebcultuur is dat het de weave waar zo grif voor betaald wordt afkomstig is van Indiase vrouwen die uit geloofsovertuiging één tot twee keer in hun leven zich helemaal kaal laten scheren. Haar staat gelijk aan ijdelheid en het doneren van het haar is een vorm van zelfopoffering. Hiervoor ontvangen zij geen geld, en dat in een land waar een kwart arm is en rond moet komen met van 40 dollarcent per dag.

‘Good Hair’ is een luchtige, grappige en sporadisch een kritische documentaire die vooral leuk is om naar te kijken. Interviewer Chris Rock komt vaak zelf in beeld en juist zijn opmerkingen en non-verbale reacties maken het extra verteerbaar en levendig. Luchtig, net zoals good hair hoort te zitten.

Barbara Plasmans