Good Kill (2014)

Regie: Andrew Niccol | 105 minuten | drama, thriller | Acteurs: Ethan Hawke, Bruce Greenwood, Zoë Kravitz, January Jones, Jake Abel, Dylan Kenin, Ryan Montano, Stafford Douglas, Zion Rain Leyba, Sachie Capitani, Fatima El Bahraquy, El Khttabi Abdelouahab, Chakir Faiz, Michael Sheets, Kristen Rakes

Een bekende slogan luidt: “je kunt een kind wel uit de oorlog halen, maar de oorlog niet uit het kind.” Dat gaat blijkbaar ook op voor meisjes en dorpen, maar zeker voor militairen. Posttraumatische stressstoornissen zijn aan de orde van de dag bij Amerikaanse militairen die bijvoorbeeld in Irak of Afghanistan gediend hebben, en ‘Good Kill’ is dan ook zeker niet de eerste film die dit thema behandelt. Wél is het de eerste film die gaat over een ander soort oorlogvoering: namelijk met drones.

Thomas Egan (Ethan Hawke) heeft al heel wat vlieguren in een F16 gemaakt. Als vader van een jong gezin maakte zijn carrièreswitch naar drone-piloot hem aanvankelijk erg blij. Het biedt hem de mogelijkheid om dagelijks tijd door te brengen met zijn vrouw en kinderen. Maar het doden van potentieel gevaarlijke doelwitten door middel van een druk op de knop in een afgesloten, van airco voorziene container in Las Vegas, brengt toch meer stress met zich mee dan verwacht. Het liefst zou Tommy zich weer in het luchtruim begeven, maar die kans lijkt steeds verder weg. Tommy grijpt steeds vaker naar de fles, en communiceren met zijn naar aandacht hunkerende echtgenote is onmogelijk voor de binnenvetter. Wanneer de CIA zich met zijn werk gaat bemoeien, komt hij in een neerwaartse spiraal terecht.

‘Good Kill’ vertelt een oud verhaal met nieuwe elementen. Het gevaarlijkste aspect van Tommy’s werk is het rijden van en naar zijn werk over de snelweg, aldus de ervaren piloot. Toegegeven, hij voegt er zelf dagelijks met een paar slokken sterke drank nog een extra dimensie aan toe, maar het op veilige afstand vermoorden van mensen voelt voor hem (en de kijker) niet aan als deelnemen in een oorlog, hoewel hij dondersgoed beseft dat het geen pixels zijn die hij overhoop schiet. Daarbij komt dat de zogenaamde precisieaanvallen dat helemaal niet zijn. Vlak voor de inslag kunnen er zomaar onschuldige kinderen het vizier binnenlopen. Casualties of war, maar de horror van de beelden laten hun sporen na. Net als de weerzinwekkende verkrachter die frequent in en uit beeld loopt, maar tegen wie de militairen in Las Vegas formeel niets kunnen doen. Tommy vraagt zich samen met zijn nieuwe collega Vera Suarez (Zoë Kravitz) steeds vaker af of hun wijze van oorlogsvoering wel nut heeft. Neemt het aantal terroristen werkelijk af of vormen hun acties juist een voedingsbodem voor nieuwe terroristen?

Met ‘Good Kill’ lijkt Andrew Niccol, na flops als ‘In Time’ en ‘The Host’, terug te zijn op het niveau van ‘Gattaca’. Met gemak houdt hij de aandacht van de kijker vast, daarbij geholpen door een sterke Hawke. Iets minder interessant is de verhaallijn over de sluimerende aantrekkingskracht die Kravitz heeft op zijn personage, maar Vera’s mening over het werk wat ze doen en die ze ook regelmatig ventileert, maakt dat goed. Bruce Greenwood brengt het er uitstekend af als Jack Johns, Tommy’s baas. ‘Good Kill’ is een vakkundig gemaakte film, die je aan het denken zet en daardoor doel treft.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 28 mei 2015
VOD-release: 29 september 2015
DVD- en blu-ray-release: 29 september 2015