Good Time (2017)

Recensie Good Time CinemagazineRegie: Benny Safdie, Josh Safdie | 100 minuten | misdaad, drama, thriller | Acteurs: Robert Pattinson, Benny Safdie, Taliah Webster, Jennifer Jason Leigh, Barkhad Abdi, Necro, Peter Verby, Saida Mansoor, Gladys Mathon, Rose Gregorio, Eric Paykert

Een bank overvallen is geen makkie. Wie dat niet gelooft bekijkt maar een van de ontelbare films over mislukte bankovervallen. Dan zie je dat er vele manieren zijn waarop een overval kan mislukken, met opvallend vaak een rol voor een slaperige chauffeur.

In speelfilm ‘Good Time’ uit 2017 zien we weer eens een nieuwe variant. De overval lukt min of meer, maar een van de twee daders laat zich toch pakken door de politie. Het is aan mededader Connie om zijn partner te bevrijden. Probleempje: die partner is Connies geestelijk achtergebleven broer Nikolas.

In ‘Good Time’ volgen we Connie (prima rol van Robert Pattinson) gedurende de nacht die volgt op de overval. Het zou zonde zijn om te vertellen wat hij die nacht uitvreet, want de grootste charme van ‘Good Time’ zit in de verrassende verhaalwendingen. Dat zijn geen wendingen die wijzen op een uitgekiend misdaadplot, integendeel. Overvaller Connie laat zich meeslepen door wat hij onderweg tegenkomt, en dat zijn onder meer een zestienjarig bijdehandje, een gesloten pretpark, een fles LSD, een boef die net is vrijgekomen en een creditcard die niet helemaal lekker werkt. Dit alles in een hyperenergiek ritme, met de pulserende klanken van Oneohtrix Point Never op de achtergrond. En soms op de voorgrond.

Regisseurs Bennie en Josh Safdie houden van felle kleuren, zodat de actie soms in fel rood licht plaatsvindt, soms in blauw, soms in een gemengde elektrische kleurgloed. Die kleurexplosies contrasteren dan weer mooi met het bijna documentaire-achtig realisme in andere scènes. De personages variëren van levensecht (psychotherapeut) tot net-niet karikaturaal (vrijgekomen boef), waarbij we vooral gecharmeerd raakten van Taliah Webster als 16-jarige slimmerik Crystal.

De opgefokte toon en de erg aanwezige muziek kunnen op de zenuwen werken, maar voor de meeste filmliefhebbers (en potentiële bankovervallers) heeft ‘Good Time’ genoeg te bieden. Mooie visuals, prima acteerwerk, droge humor en een lekker meanderend verhaal. Een freejazz-variant van Michael Mann’s ‘Collateral’, of een hippe en luidruchtige bijdrage aan de erelijst van het bankovervallersgenre. Lastig te beschrijven, maar geslaagd van begin tot eind.

Henny Wouters

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 12 oktober 2017
DVD- en blu-ray-release: 19 januari 2018