Goosebumps 2: Haunted Halloween (2018)

Recensie Goosebumps 2: Haunted Halloween CinemagazineRegie: Ari Sandel | 90 minuten | avontuur, komedie | Acteurs: Wendi McLendon-Covey, Madison Iseman, Jeremy Ray Taylor, Caleel Harris, Ken Jeong, Chris Parnell, Bryce Cass, Peyton Wich, Shari Headley, Christian Finlayson, Matthew J. Vasquez, Sydney Bullock, Deja Dee, Hallie Jackson, R.L. Stine

‘Readers beware… You’re in for a scare!’. Wie opgroeide in de jaren negentig kent ongetwijfeld nog de boekenreeks ‘Goosebumps’ – in het Nederlands vertaald als ‘Kippenvel’ – van de Amerikaanse schrijver R.L. Stine, of anders wel de gelijknamige jeugdserie die ervan gemaakt werd en vier seizoenen lang draaide. Horror voor kinderen, zo wordt het genre dat Stine beroemd maakte ook wel genoemd. De hoofdrolspelers in zijn verhalen zijn vrijwel altijd tieners die in ongemakkelijke en soms zelfs regelrecht angstaanjagende situaties belanden. Niet zelden speelt het bovennatuurlijke een grote rol in de verhalen. Memorabel is het openingsshot van de serie: een in het zwart geklede, mysterieuze man loopt met een koffer een heuvel op. In de koffer staat de naam ‘R.L. Stine’ gegraveerd. De krachtige wind blaast de koffer open en de verhalen vliegen naar buiten. Eén van die verhalen wordt in die aflevering verteld. Hoewel de serie tot 1998 liep, schrijft veelschrijver Stine – die als hij het op zijn heupen heeft wel zo’n vijf à zes boeken per jaar produceert! – nog altijd ‘Goosebumps’-avonturen.

Over een film werd ook al sinds eind jaren negentig gesproken. Aanvankelijk was niemand minder dan Tim Burton in beeld om het werk van Stine te verfilmen. Die film kwam echter nooit van de grond. Tien jaar later werd het idee weer uit de ijskast gehaald, maar het zou nog tot 2015 duren voor er daadwerkelijk een ‘Goosebumps’-film zou uitkomen. Jack Black kroop in de huid van R.L. Stine, die zijn beangstigende personages letterlijk van de bladzijden ziet kruipen en met hulp van zijn dochter en de tiener Zach moet zien te voorkomen dat de monsters de wereld overnemen. In 2018 verscheen het vervolg, ‘Goosebumps 2: Haunted Halloween’, naar het gelijknamige boek van Stine. Met Ari Sandel in plaats van Rob Letterman op de regisseursstoel (scenarioschrijver Darren Lemke keerde wel terug, maar ditmaal met Rob Lieber aan zijn zijde), en op Black na een geheel nieuwe cast werd getracht het (aan deze zijde van de oceaan bescheiden) succes van het eerste deel te herhalen.

Maar ‘Goosebumps 2’ is in alle opzichten minder dan zijn voorganger. Vrienden Sonny (Jeremy Ray Taylor) en Sam (Caleel Harris) stuiten bij het opruimen van een vervallen huis in hun woonplaats Wardenclyffe (NY) op een mysterieuze kist met daarin een boek. Wanneer Sonny het boek opent en een geheimzinnige tekst opleest, verschijnt plotseling een buikspreekpop. Deze Slappy blijkt door de spreuk tot leven gewekt te zijn. Sonny en Sam nemen hem mee naar huis en aanvankelijk blijkt hij het beste met de jongens voor te hebben. Zo helpt hij hen om hun plaaggeest Tommy (Peyton Wich) af te schrikken, maakt hij in no time hun huiswerk af en helpt hij Sonny met zijn natuurkundeproject over wetenschapper Nikola Tesla. Maar Slappy blijkt zo zijn eigen agenda te hebben en dat blijkt een dag later als hij de Halloweenkostuums en -poppen tot leven wekt en zijn ware aard toont. Aan Sam, Sonny en zijn zus Sarah (Madison Iseman) de taak om de boosaardige levende pop tijdig een halt toe te roepen.

‘Goosebumps 2’ schiet tekort in originaliteit en entertainmentwaarde, in tegenstelling tot de eerste film die verrassend goed uit de hoek kwam. Het scenario komt gemakzuchtig over; alsof Lieber en Lemke met lange halen snel thuis wilden komen. De rol van Jack Black als R.L. Stine is in deze film jammer genoeg minimaal. Naar verluidt waren er twee versies van het script; in de andere variant zou Blacks personage helemaal niet voorkomen Wellicht had dat nog beter gewerkt, want Black heeft amper wat toe te voegen en constateert letterlijk aan het einde van de film dat ‘de kinderen het zonder hem ook gered hebben’. Black is met afstand de bekendste acteur in de film, dus wellicht was het puur vanwege zijn ‘star power’ dat hij eventjes opdraaft. De jonge acteurs in de hoofdrollen treft weinig blaam, met name Madison Iseman – eerder naast Black te zien in ‘Jumanji: Welcome to the Jungle’ (2017) – is een veelbelovende verschijning. Een andere enigszins bekende naam is Ken Jeong, die in een bijrolletje een buurman van de kinderen speelt die een grote fan van het werk van Stine is en zich nogal uitslooft met het aankleden van zijn huis en tuin in Halloweensferen. Overigens is ‘Goosebumps 2’ in technisch opzicht prima gemaakt, daar valt weinig op af te dingen. De special effects hadden beter gekund, maar storen geenszins. Het grote manco ligt ‘m echt in het matige script, de ongeïnspireerde regie en het feit dat je je geen moment aan de indruk kunt onttrekken dat deze film puur gemaakt is om te cashen.

Patricia Smagge

Waardering: 2

Bioscooprelease: 11 oktober 2018
DVD- en blu-ray-release: 27 februari 2019