Gossip (2000)

Regie: Davis Guggenheim | 90 minuten | drama, thriller | Acteurs: James Marsden, Lena Headey, Norman Reedus, Kate Hudson, Eric Bogosian, Edward James Olmos, Joshua Jackson

De huisgenoten Derrick Webb (James Marsden), Cathy Jones (Lena Headey) en Travis (Norman Headey) hebben het goed voor elkaar: ze zijn jong en aantrekkelijk, wonen in een coole loft en dansen elke avond in de hipste clubs. Hun leven is in feite één grote, flitsende videoclip. En dat maakt het een feest om naar hen te kijken. Wanneer de drie in contact komen met Naomi Preston (Kate Hudson) wordt ‘Gossip’ nog smakelijker; wat is die dochter van Goldie Hawn toch een sprankelende dame.

Door al dat plastic fantasic-gedoe zou je bijna vergeten dat de film toch echt bedoeld is als thriller. Eén die draait om een  vaag  academisch onderzoek naar de omloopsnelheid van een roddel. Het idee om daarvoor misbruik te maken van de smetteloze reputatie van Naomi, is afkomstig van ladykiller Derrick. En daar heeft hij zo zijn redenen voor. Zijn motieven zijn best verrassend. Net zoals de manier waarop zijn huisgenoten alias partners in crime, een en ander rechtzetten. Hierbij geholpen door een kopstuk uit de televisieserie Miami Vice: de ooit zo pokdalige Lt. Martin Castillo (Edward James Olmos), de baas van Sonny Crockett en Ricardo Tubbs.

Op weg naar de onverwachtse en heerlijk onwaarschijnlijke ontknoping, strooit Davis Guggenheim  een regisseur met televisieseries als ER, NYPD Blue en 24 op zijn curriculum  kwistig met clichés. Zo is er erg veel spanning tussen Derrick en Cathy. Twee van die mooie mensen kunnen natúúrlijk niet zo maar als platonische vrienden onder één dak wonen.

Vanzelfsprekend kunnen zij het niet nalaten om op de keukentafel te belanden. Voorspelbaar is ook dat wanneer Cathy in de boeken duikt of achter de computer schuift, zij een bril op haar neus heeft. De eerste slimmerik zonder bril moet immers nog geboren worden.

Ondanks dergelijke kennelijke vanzelfsprekendheden irriteert de film niet. Daarvoor zijn de acteurs – met name Hudson en Ripley’s Game- actrice Headey – te aansprekend en de settings te prikkelend. ‘Gossip’ is een licht verteerbare, weinig pretentieuze film. Het is zeker geen topper, maar wel een ideaal ontspanningsmiddel.

Patricia Jacob

Waardering: 2.5