Graven (2019)

Recensie Graven CinemagazineRegie: Tijs Torfs | 12 minuten | korte film, drama | Acteurs: Tom Audenaert, Joke Emmers, Tine Feys, Rosa Maria Debrabander, Ingrid De Vos

Een zo goed als verlaten strand, wind, een bewolkte lucht. Een man van in de veertig is gekleed in een wit hemd, een tuinbroek en een rood petje. Hij is druk bezig met het graven van een grote ronde kuil. De kortfilm ‘Graven’ houdt de kijker lang in zijn greep: wat is het doel van deze man? Waarom graaft hij?

Je kunt het zo gek niet bedenken of iemand heeft het wel als hobby. ‘Graven’ is hier een goed voorbeeld van. Er is geen enkele logische verklaring voor te bedenken waarom iemand zichzelf op zijn vrije dag zou afmatten zoals de man in deze korte film, maar aan het eind, als hij enigszins gelaten (waarschijnlijk door vermoeidheid) de trotse reactie van zijn levenspartner aanhoort, geeft dat toch een reden. Heel origineel uitgangspunt van Tijs Torfs en dat wordt vakkundig in beeld gebracht, maar meer dan een gimmick lijkt het niet te zijn.

Monica Meijer

Waardering: 2

DVD- en blu-ray-release: 18 november 2020 (Selected Shorts #28: De beste Vlaamse kortfilms)