Gray Matters (2006)

Regie: Sue Kramer | 96 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Heather Graham, Thomas Cavanagh, Bridget Moynahan, Molly Shannon, Alan Cumming, Sissy Spacek, Rachel Shelley, Alejandro Abellan, Don Ackerman, Warren Christie, Casey Dubois, Samantha Ferris, Gloria Gaynor, Emily Anne Graham, Gillian Hutchison, Dan Joffre, Kathryn Kirkpatrick, Bill Mondy, Timothy Paul Perez, Benjamin Ratner, April Telek

De debuutfilm van regisseuse Sue Kramer, ‘Gray Matters’, is alles behalve grijs: het is een kleurrijke komedie in de stijl van ‘You’ve Got Mail’ en ‘When Harry Met Sally’, leuk voor alle leeftijden.

Gray (Heather Graham) en Sam (Thomas Cavanagh) zijn broer en zus en hebben een – misschien iet wat te – goede relatie met elkaar; niet alleen dansen ze samen, ze wonen zelfs in één appartement met elkaar en doen alles samen. Uiteraard zijn ook beiden single… maar daar komt snel verandering in als Gray besluit dat het tijd is een vrouw te vinden voor Sam. Tijdens het uitlaten van hun voor de gelegenheid geleende hond ontmoeten ze de beeldschone Charlie (Bridget Moynahan). Sam en Charlie zijn op slag verliefd en na minder dan 24 uur besluiten ze te trouwen in Vegas. Gray gaat mee als bruidsmeisje, maar de nacht voor het huwelijk gebeurt iets wat haar leven op z’n kop zet: ze wordt hopeloos verliefd op Charlie, de verloofde van haar broer. Ze zit helemaal in de knoop met zichzelf en weet niet goed wat ze met haar gevoelens moet doen. Dit drijft een kloof tussen haar en haar beste vriend, haar broer. Ook op haar werk heeft ze het moeilijk met het binnenslepen van een grote client. Maar uiteindelijk geldt toch dat eerlijkheid het langst duurt, en dat trouw zijn aan jezelf het belangrijkst van alles is. En gelukkig is daar ook nog de aandoenlijke taxichauffeur Gordy (Alan Cumming) om Gray er door heen te helpen.

Heather Graham, niet onbekend met romantische films, is een genot om naar te kijken, ze is grappig en ontroerend. Met haar grote puppy-ogen weet ze het publiek goed te bespelen. Jammer genoeg weet ze echter niet goed te overtuigen in haar lesbische scènes. Ze heeft bijvoorbeeld met Alan Cumming meer chemie dan met Bridget Moynahan, ook al deelt ze met de laatste een aantal gepassioneerde dansen.

Tom Cavanagh heeft iets weg van Matthew McConaughey (en niet alleen qua filmrol), alleen dan – gelukkig – zonder dat vreselijke accent en de kazige glimlach. Cavanagh komt veel natuurlijker over en het is zeker niet verkeerd om in zijn mooie blauwe ogen te kijken. Filmverloofde Bridget Moynahan is ook leuke eye candy, en deze twee vormen een leuk stel samen. Verder heeft Gloria Gaynor een amusante bijrol (als zichzelf) en laat zij letterlijk weer eens wat van zich horen.

De dialogen zijn snel, slim en soms erg vermakelijk; deze film bevat in ieder geval een gezonde dosis humor, romantiek en drama. ‘Gray Matters’ is misschien niet helemaal geweldig of origineel, maar ondanks het beperkte budget (hetgeen je er trouwens totaal niet aan af kan zien) is het toch een geslaagde komedie.

Tessa Obbens