Great White (2021)

Regie: Martin Wilson | 91 minuten | horror, thriller | Acteurs: Katrina Bowden, Aaron Jakubenko, Kimie Tsukakoshi, Tim Kano, Te Kohe Tuhaka, Jason Wilder, Tatjana Marjanovic, Patrick Atchison, Kate Jaggard

Hoewel ze in werkelijkheid helemaal niet zo bloeddorstig zijn als we vaak denken en de roofvissen het relatief zelden op mensen gemunt hebben, zijn haaien al decennialang populaire filmmonsters. Ze prikkelen waarschijnlijk een oerangst: levend opgegeten worden door een wezen dat je niet ziet aankomen in een omgeving waar de mens als landbewonend wezen van nature niet in zijn element is.

Soms leidt die cinematografische obsessie met haaien tot meesterlijke (‘Jaws’) of alleszins acceptabele (‘Open Water, ‘The Reef’, ‘The Shallows’, ‘Deep Blue Sea’) nagelbijters, maar veel vaker tot flauwe en gekke B-films. Die trend begon eigenlijk met ‘Sharknado’ (dat nog een hele batterij vervolgen kreeg) en leidde uiteindelijk tot een hoop onzinprenten. Haaien in de sneeuw, in de woestijn en de straten van Venetië, maar ook zombiehaaien, robothaaien en kruisingen tussen haaien en octopussen: je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat.

‘Great White’ is een film die het over een serieuzere boeg gooit. De film opent met beelden van een echtpaar dat geniet van een idyllische plons in de helderblauwe Australische wateren. Het plezier is echter van korte duur als we vanuit de lucht een donkere gedaante zien naderen en het water even later bloedrood kleurt. Vervolgens maken we kennis met Charlie en Kaz, een koppel dat met een watervliegtuig toeristen meeneemt voor een mooi dagje uit langs de Australische kust. De zaken lopen niet zo geweldig.

Maar te elfder ure krijgen ze een reservering binnen van de welgestelde zakenman Joji en diens vrouw Michelle. Eenmaal aangekomen op de plek van bestemming stuiten ze echter op een lijk, terwijl ze op zee ook een gekapseisde boot zien. Charlie landt en gaat op zoek naar overlevenden. Door een ongeluk gaat het watervliegtuig kapot en komt de groep vast te zitten op een vlot. Het duurt niet lang voordat ze in het vizier belanden van twee hongerige witte haaien.

De proloog en eerste akte van ‘Great White’ ogen tamelijk beloftevol. Mooie luchtbeelden van een fraai waterlandschap en een degelijke spanningsopbouw lijken het pad te effenen naar een enerverende film. Dat valt echter tegen. ‘Great White’ maakt vooral gebruik van voorspelbare elementen (woelige wateren, benen die onder water bungelen als aanlokkelijke haaienhapjes, de karakteristieke driehoekige rugvin die op gezette tijden boven water komt) en verrast daardoor zelden. De stereotype hoofdpersonen stapelen de domme en slechte beslissingen bovendien op en worden amper uitgediept. Het beste voorbeeld is de verwende en onuitstaanbare financieel analist Joji. Je gaat al vrij snel hopen dat dit arrogante heerschap als eerste in de kaken van de jagende haaien belandt. Het helpt ook niet dat de haaien en haaienaanvallen met behulp van tamelijk matige effecten in beeld worden gebracht. Het wat onrealistische uiterlijk van de roofvissen maakt ze toch een stuk minder angstaanjagend.

Naar het einde toe vliegt ‘Great White’ op het gebied van geloofwaardigheid helemaal uit de bocht. Na eerst heel lang hulpeloos, angstig en vooral schreeuwend op zee te hebben rondgedobberd, binden de overlevers onder het motto van girl power actief de strijd aan met de haaien. Als bij toverslag blijken ze ineens in staat tot welhaast bovenmenselijke toeren. Zo wordt de film in het laatste deel onbedoeld campy, iets wat bijvoorbeeld wel past bij een film als ‘The Meg’, maar hier niet op zijn plaats is. Ondanks een stel mooie panorama’s en enkele geslaagde actiescènes is ‘Great White een film die amper beklijft en vooral blijft hangen in goede bedoelingen. Als je al gaat nagelbijten, zal dat eerder uit verveling dan van de spanning zijn.

Frank Heinen

Waardering: 2

DVD-release: 1 september 2021