Green Card (1990)

Regie: Peter Weir | 103 minuten | drama, komedie, romantiek | Acteurs: Gérard Depardieu, Andie MacDowell, Bebe Neuwirth, Gregg Edelman, Robert Prosky, Jessie Keosian, Ethan Phillips, Mary Louise Wilson, Lois Smith, Conrad McLaren, Ronald Guttman, Danny Dennis, Stephen Pearlman, Victoria Boothby, John Spencer, Ann Dowd, Rick Aviles

Brontë koestert een grote liefde voor alles wat groeit en bloeit. Als ze midden in New York een appartement vindt met een oranjerie en een dakterras waar ze haar geliefde hobby kan uitoefenen, is ze helemaal gelukkig. Het enige probleem is dat ze een echtgenoot nodig heeft om voor een huurcontract in aanmerking te komen. Brontë leeft volgens strenge principes, maar kan de verleiding van een schijnhuwelijk met de haar onbekende Georges Fauré niet weerstaan. Ze weet dat ze een strafbaar feit pleegt, maar het is voor haar de enige mogelijkheid om het appartement van haar dromen te huren.

Georges is componist en heeft een roerig leven achter de rug in Frankrijk. Hij wil graag een nieuwe start maken in Amerika. Het huwelijk met Brontë is voor hem de kortst mogelijke weg naar een geldige verblijfsvergunning. Voor een routinebezoek van de immigratiedienst bij haar thuis, trommelt Brontë hem in paniek op. Als een van de ambtenaren naar de wc wil, kan Georges hem niet vertellen waar deze zich in het appartement bevindt. En dan zijn er ook nog de vrienden en familie die nergens van weten.

‘Green Card’ is een lieve, romantische situatiekomedie. Niet alleen heeft Brontë een vaste vriend voor wie ze haar huwelijk met Georges verborgen moet zien te houden, maar ook tegenover haar ouders en vrienden moet ze dit geheim houden. Dit leidt tot veel grappig gedraai en inventieve leugens. Deze noodzaak wordt ook nog eens versterkt doordat Brontë Georges maar een lompe boer vindt en niet hem gezien wil worden.

De leukste scène is dan ook waarin Georges door Brontë’s beste vriendin Lauren (Bebe Neuwirth) meegetroond wordt voor een chic etentje bij haar ouders. Als Georges gevraagd wordt om een eigen compositie te spelen, kijkt Brontë hem in paniek aan, maar de gasten weten niet van wijken. Georges concentreert zich met gesloten ogen en begint dan als een gek op de piano te rammen, precies zoals Brontë van deze ongecultiveerde wildeman had verwacht en gevreesd. Maar terwijl de gasten elkaar verbijsterd aankijken en Brontë zich zo klein mogelijk maakt, begint hij prachtig piano te spelen en blijkt het een plagerijtje te zijn geweest.

‘Green Card’ is een prettige, ouderwetse feelgood movie waar het aangenaam naar kijken is met een hoofdrol voor het schitterende appartement waar iedereen verliefd op zou worden en misschien zelfs een schijnhuwelijk voor zou willen sluiten.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 3

Bioscooprelease: 19 april 1991