Green Hat – Lu mao zi (2005)

Regie: Liu Fendou | 94 minuten | drama, thriller | Acteurs: Xi Zi, Liao Fan, Li Haibin, Hai Yitian, Dong Lifan, Li Mei, Guo Tao, Li Congxi

Een silhouet op het strand. Een gesprek. Een man masturbeert in het bijzijn van zijn broer. Even lijkt ‘Green Hat’ een quasi pornofilm te zijn. Dan begint het verhaal. Drie jonge mannen plegen een overval. Ze vluchten, bekijken de nieuwe identiteitskaarten en gaan uit elkaar. De film volgt het verhaal van één van de broers. Met het gestolen geld en zijn nieuwe identiteit, wil hij naar Amerika. Daar woont zijn vriendin Lily, een jonge vrouw waar hij dolgraag oud mee wil worden. Voor haar zou hij zelfs zijn leven geven. Voor hij op het vliegtuig stapt, belt hij Lily op. Dan hoort hij zij hem niet meer wil. Ze heeft een ander en gaat samenwonen. Wang Yao weet niet hoe hij het heeft. Terwijl hij met Lily praat, raakt zijn beltegoed op. De winkelbediende dwingt hem de telefoon op te hangen, uit wanhoop trekt hij zijn pistool. Dan escaleert de situatie: het gebouw wordt omsingeld en de politie denkt dat Wang een gijzelnemer is. Wat is liefde? Dat is de laatste vraag die Wang de politie stelt. Vervolgens schakelt de film over naar het privé-leven van de politiecommandant. Zijn vrouw houdt niet meer van hem, omdat hij erectieproblemen heeft. Ze heeft een affaire met een man die alles heeft wat haar echtgenoot niet heeft. De commandant wordt tot het uiterste gedreven, hij houdt van zijn vrouw. Daarom besluit hij de minnaar op te zoeken om hem te confronteren met zijn pijn.

‘Green Hat’ is qua taalgebruik grof en direct. De film gaat in op de gevolgen van bedrog en ontrouw. Daar staat de titel ook voor: in China zegt met van een man die door zijn vrouw of vriendin wordt bedrogen dat hij een groene pet draagt. ‘Green Hat’ is het regiedebuut van Liu Fendou. In eerste instantie wilde hij zeven verhalen verfilmen, maar dat lukt niet wegens budgettaire beperkingen. Drie van de verhalen zijn verfilmd. Omdat dat drie uur film opleverde, besloot Fendou één verhaal weg te laten. Erg jammer: de structuur van de film is daardoor erg verwarrend. Het is onduidelijk waarom juist deze twee verhalen met elkaar worden verbonden.

‘Green Hat’ is een vernieuwende film: je zou haast kunnen spreken van een nieuwe stijl. Kort en krachtig met een wisselend tempo. De eerste helft gaat snel. Er gebeurt enorm veel. Vervolgens kijken we naar een langdurige, maar boeiende dialoog. De film blijft voortdurend spannend. Knap, want er komt geen special effect aan te pas en de camerastanden zijn simpel. De film wordt begeleid door een kort muziekfragment, een kort dreigend deuntje wordt keer op keer herhaalt. Typisch een Chinese film: kort, krachtig, mysterieus en simpel. Ook de kleuren zijn bewust gekozen. De groene gloed en de rode details staan voor het communisme, voor het bewind van de de voormalige Chinese leider Mao Zedong.

Wat is liefde? De hoofdpersonen zoeken onbewust naar het antwoord op deze vraag. Ze weten niet wat zij aan moeten met hun gevoelens. De film geeft bewust geen antwoord op deze vraag. Met deze creatie wil Liu Fendou duidelijk maken dat er geen bevredigend antwoord is op deze vraag. Al met al is ‘Green Hat’ een aanrader. De acteerprestaties zijn goed en de invalshoek is vernieuwend. ‘Green Hat’ is een spannend en modern melodrama met veel schuttingtaal, maar weinig grof geweld. Dat is ook niet nodig: het zou niets toevoegen.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 4

Bioscooprelease: 5 mei 2005