Grey Gardens (2009)

Regie: Michael Sucsy | 104 minuten | drama | Acteurs: Drew Barrymore, Jessica Lange, Jeanne Tripplehorn, Ken Howard, Kenneth Welsh, Arye Gross, Louis Ferreira, Daniel Baldwin, Malcolm Gets, Louis Grise, Joshua Peace, Neil Babcock, Ben Carlson, Olivia Waldriff, Neil Girvan, Timm Zemanek

Iedere taalliefhebber zal erkennen dat Engels by far een rijkere taal is dan het Nederlands. Hoeveel Engelse woorden zijn er niet waar we in Nederland geen mooi equivalent voor hebben? Zo gaat biopic ‘Grey Gardens’ over twee ‘socialites’ uit het Amerika van de jaren dertig. Zo’n socialite presteert zelf niks bijzonders, maar is wel een bekende aanwezigheid in het bruisende uitgaanscircuit van de culturele en economische grootstedelijke elite. Geen biopic waard zou je denken. En terecht.

In ‘Grey Gardens’ ontmoeten we moeder Edith Ewing Bouvier Beale (Big Edie) en dochter Edith Bouvier Beale (Little Edie). Deze socialites houden van zingen en dansen, maar een carrière in de showbizz zit er niet echt in. De moeder trekt zich als dertiger terug op het landgoed Grey Gardens, de dochter volgt twintig jaar later haar voorbeeld. De film ‘Grey Gardens’ draait om een aantal belangrijke elementen uit het leven van de twee. Dat zij tante en nicht zijn van Jacqueline (Jackie) Kennedy. Dat de gebroeders Maysles een documentaire over hun leven op Grey Gardens maken. En dat Little Edie net niet op auditie is geweest voor een of andere film.

Je zou bijna denken dat Hollywood alle interessante personen uit de 20e eeuw inmiddels heeft vereerd met een biopic, en dat nu tweederangs karakters aan de beurt zijn. Geen moment heb je het idee dat je hier naar interessante mensen aan het kijken bent. Er wordt gesuggereerd dat Little Edie door het missen van die auditie een heel leven heeft gemist, alsof het bezoeken van een auditie (samen met een heleboel andere kandidaten) een garantie is voor wereldfaam en alomvattend geluk. Ook het excentrieke imago van Big Edie gaat aan ons voorbij. Ja, ze heeft een paar honderd katten en laat haar huis verslonzen, maar daarmee hebben we al het excentrieke wel gehad.

Niet alleen ontbreken boeiende personages, vooral ontbreekt meeslepend drama. Werkelijk niks interessants gebeurt in deze film. We zien de vrouwen op hun landgoed, wanneer zij bezoek krijgen van de documentairemakers en van Jackie, en wanneer ze een beetje rondhangen. Als een karakter in een stuk van Tsjechov horen we Little Edie klagen over haar leven op het platteland en hoe ze eigenlijk thuishoort in de grote stad. Maar zij doet er verder niks aan. Zelfs de dagelijkse contacten die deze vrouwen noodzakelijkerwijs moeten hebben (boodschappen, krantenjongen, artsen) krijgen we niet te zien. Terwijl in het begin de flashbacks voor nog wat oppervlakkig amusement zorgen, krijgen we in het laatste half uur alleen maar gezever.

Zonde van de bekende namen die deze film bevolken en hun keiharde best doen (Drew Barrymore, Jessica Lange). Ze kunnen niet voorkomen dat deze biopic een enorme snoozer is geworden. Een woord waar ook al geen Nederlands equivalent voor bestaat, maar reken maar dat je hierbij in slaap valt.

Henny Wouters

Waardering: 2