Gromozeka (2011)

Regie: Vladimir Kott | 104 minuten | drama | Acteurs: Nikolay Dobrynin, Boris Kamorzin, Leonid Gromov, Yevgeniya Dobrovolskaya, Polina Filonenko, Darya Semyonova

‘Gromozeka’, de tweede film van gevierde regisseur Vladimir Kott, beschrijft de losse verhalen van drie mannen van achterin de veertig. Alle drie zitten ze helemaal vast in hun persoonlijke leven. De eerste, een politieman, heeft een zoon die geen respect voor hem heeft en criminele banden lijkt te hebben. De tweede, een chirurg, worstelt met zijn buitenechtelijk relatie en vraagt zich af of hij moet kiezen voor zijn vrouw of zijn affaire. En de laatste, een taxichauffeur, merkt dat zijn dochter een geheim leven leidt.

De verhalen grijpen niet op elkaar in en op het oog hebben de mannen geen directe relatie met elkaar. De enige verbinding is het feit dat ze in hun jeugdjaren samen in een bandje (Gromozeka) hebben gespeeld. De film, vernoemd naar dit bandje dus, opent met een scène waarin we de drie oudvrienden uitgelaten een echte Russische meezinger zien meeblèren. De stemming in die scène is eigenlijk het grote contrast in de film, want van die euforie zien we in het verdere verhaal weinig terug. In feite gaan de verhalen van de mannen over een zoektocht naar hun passie en jeugd idealen. Gromozeka, het bandje uit hun schooltijd, lijkt symbool te staan voor die verloren jaren.

Hoewel de levens van de drie mannen erg triest zijn, is ‘Gromozeka’ toch vooral ook een erg grappige film. De hoofdfiguren proberen namelijk zo op hun eigen manier vat te krijgen op hun situatie en hun onbeholpen acties zijn soms echt hilarisch. Van die zwarte situatiehumor. Er zitten behoorlijk wat verrassende wendingen in de film en het zou jammer zijn om teveel uit de doeken te doen. Weet in ieder geval dat je halverwege de film met een glimlach zit te kijken.

De achtergrond voor ‘Gromozeka’ is trouwens erg goed gekozen. De mannen werken en wonen allemaal in het grauwe Moskou en er is werkelijk geen shot van een huis inrichting of straathoek te vinden die niet als lelijk bestempeld kan worden. Daarbij kampt het moderne Rusland met grote sociaalpolitieke problemen (criminaliteit, verharding van de samenleving, etcetera). Het geeft de film een extra, maatschappelijke lading, die je er op voorhand niet direct achter zou zoeken.

‘Gromozeka’ is de tweede film van regisseur Vladimir Kott, die met zijn debuut ‘Mukha’ (‘The Fly’) in 2008 al veel bewondering oogstte bij de filmcritici. En ook deze film mag er zijn. ‘Gromozeka’ is een bijzonder leuke film en heeft door de vele verrassingen een heel speels karakter. De kijker gaat een mooi filmavondje tegemoet!

Bram Semeijn