Grootste Kleine Ster – Shirley Temple: The Biggest Little Star of the Thirties (1942)

Regie: Shirley Temple | 10 minuten | biografie, documentaire | Met: Shirley Temple

‘Grootste Kleine Ster’ is een verzameling van een aantal momenten uit het leven Shirley Temple in de jaren 30 en 40. Met haar gouden lokken en schitterende ogen veroverde ze tussen 1936 en 1939 de harten van de bioscoopbezoekers. Het meisje was toen de ‘grootste’ ster in Hollywood. Shirley begon met acteren toen ze drie was. In 1934 mocht ze als zesjarige (toen de jongste ooit) een Oscar in ontvangst nemen voor allerbeste bijdrage. Naarmate ze ouder werd ging het minder goed met haar carrière. Ze stopte uiteindelijk met acteren in films in 1949 en werd diplomaat als Shirley Temple Black.

Fans van over de hele wereld hielden van deze vrolijke en bijdehante tante. In deze reportage zie je haar zesjarige en zevenjarige verjaardag en hoe ze prijzen in ontvangst neemt. Ze is verder aan het picknicken, badmintonnen, varen en autorijden. Tevens zijn er een paar clips uit films waarin ze tapdanst. Het begint met een fragment van de première van de film ‘Wee Willie Winkie’ (1937). Daar waren meer mensen dan bij de gespeelde première uit het filmpje ‘Shirley in Hollywood’ (‘Kid in Hollywood’) (1933). Overal waar ze komt is ze monter en beleefd. Vooral rond haar vierde jaar was ze zeer schattig. Geen wonder dat de kijkers dit kindsterretje in hun harten sloten.

Er zijn momenten te zien uit haar privéleven zoals wanneer ze aan het eten is bij de Roosevelts. Soms zie je dat ze zich bewust is van de camera. Eigenlijk had je dan liever dat het kind met rust gelaten was. De reportage is jammer genoeg maar tien minuutjes. Waren er maar meer clips uit haar films of andere publieke momenten. Voor fans of mensen die een aantal belangrijke ogenblikken uit Shirley’s glansperiode willen bekijken is dit een aanrader.

Sarita Koendjbiharie