Gruwelijke rijmen deel 1 – Revolting Rhymes Part One (2016)

Recensie Gruwelijke rijmen CinemagazineRegie: Jan Lachauer, Jakob Schuh, Bin-Han To | 29 minuten | animatie, korte film | Originele stemmencast: Tamsin Greig, Dominic West, Rob Brydon, Bertie Carvel, Gemma Chan, Rose Leslie, David Walliams, Dolly Heavey, Eden Muckle, Dylan Issberner, Amelie Forester-Evans, Dennis Storhøi

Het is een vaste jaarlijkse traditie in Groot-Brittannië; de BBC Christmas Short. Speciaal voor de feestdagen wordt een animatiefilmpje gelanceerd dat aansluit bij de nostalgische, warme gevoelens die horen bij die tijd van het jaar. Illustere kinderboeken als ‘The Gruffalo’, ‘Room on the Broom’ en ‘Stick Man’ – toevallig alledrie van Julia Donaldson en illustrator Axel Scheffler – vonden op die manier hun weg naar het kleine scherm. Het team achter die drie verfilmingen, de Duitsers Jakob Schuh en Jan Lachauer van Magic Light Pictures Berlin, gingen in 2016 aan de slag met Roald Dahls ‘Revolting Rhymes’ (in het Nederlands vertaald als ‘Gruwelijke rijmen’), de dichtbundel die de vermaarde Britse kinderboekenauteur in 1982 schreef. In de bundel geeft Dahl zijn eigen, zwart-komische draai aan zes bekende sprookjes, te weten ‘Assepoester’, ‘Jaap en de bonenstaak’, ‘Sneeuwwitje en de zeven dwergen’, ‘Goudlokje en de drie beren’, ‘Roodkapje’ en ‘De wolf en de drie biggetjes’. Vijf van de zes verhaaltjes hebben hun plek gevonden in de verfilming, en drie ervan zien we terug in het voor een Oscar voor beste korte animatiefilm genomineerde ‘Revolting Rhymes Part One’ (2016).

Een oudere vrouw stapt een restaurant in en neemt plaats aan een van de tafeltjes. Een grote wolf stapt op haar af en vraagt of hij bij haar aan mag schuiven. Hoewel de vrouw wat huiverig is, stemt ze in. Dan begint de wolf zijn verhaal te vertellen, over de twee neefjes die hij ooit had, over de ware aard van Roodkapje en over het feit dat Sneeuwwitje eigenlijk en blondine is. De wolf haalt herinneringen op over hoe Roodkapje en Sneeuwwitje ooit vriendinnen werden, hoe Sneeuwwitje op de vlucht sloeg voor haar boze stiefmoeder en hoe Roodkapje zich uiteindelijk ontpopt tot een wolvendoder. Hoewel in de dichtbundel van Dahl de verhalen los van elkaar verteld werden, lopen de sprookjes hier dwars door elkaar heen. Op inventieve wijze worden ook de drie biggetjes en de zeven dwergen in het geheel betrokken. Dankzij een sterke stemmencast, met Dominic West als verteller en onder anderen Rob Brydon, David Walliams en Tamsin Greig in diverse rollen, worden de geweldige rijmen van Dahl messcherp en met de juiste toon gebracht.

Wie de dichtbundel kent, zal merken dat de eindjes hier en daar wel erg creatief aan elkaar geknoopt zijn. Het is ook even wennen aan de CGI-stijl; Dahls werk zien we toch het liefst begeleid worden door nonchalante, losse illustraties van Quentin Blake. Maar als we die knop eenmaal omgezet hebben en de animatiestijl van Schuh en Landauer – vergelijkbaar met die van ‘The Gruffalo’ (2009) – omarmd hebben, is ‘Revolting Rhymes Part One’ bijzonder vermakelijk. West verdient lof voor de manier waarop hij de wolf menselijk en innemend weet te maken; onze sympathie ligt verrassend genoeg bij hem en niet bij de onsympathieke Roodkapje. En dat is ook wel eens anders geweest! Dit eerste deel eindigt met een cliffhanger, zodat je dat tweede deel toch eigenlijk ook graag wil zien. Charmant, grappig en ondanks de nieuwe aanpak gemaakt met respect voor Dahl en zijn werk.

Patricia Smagge

Waardering: 3.5

Vanaf 21 februari t/m 12 maart 2018 is in 23 bioscoopzalen door heel Nederland een exclusief programma van ‘Oscar Nominated Short Films’ in de categorieën ‘Animatie’ en ‘Live-Action’ te zien, uitgebracht door ShortsTV.

DVD-release: 7 maart 2018 (samen met Part Two)