Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017)

Guardians of the Galaxy Vol. 2Regie: James Gunn | 136 minuten | actie, science fiction | Acteurs: Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Vin Diesel, Bradley Cooper, Michael Rooker, Karen Gillan, Pom Klementieff, Sylvester Stallone, Kurt Russell, Elizabeth Debicki, Chris Sullivan, Sean Gunn, Tommy Flanagan, Laura Haddock, Aaron Schwartz, Hannah Gottesman, Hilty Bowen, Ben Browder

Met ‘Guardians of the Galaxy’ (2014) bewees comicbookgigant Marvel dat het niet op zijn meest bekende personages hoeft te teren. De typische Marvelingrediënten, een harmonieuze mix van actie, humor en een vleugje moraal, zijn breder inzetbaar. De wereld houdt niet op bij superhelden(teams) als de X-Men, The Avengers en Spiderman. Sterker nog, ‘Guardians of the Galaxy’ overschreed de grenzen van onze planeet, met een klassiek doch fris en visueel aantrekkelijk ruimteavontuur als gevolg.

‘Guardians of the Galaxy Vol. 2’ gaat op dezelfde voet verder als zijn voorganger. Het verhaal blinkt wederom niet uit in originaliteit of diepgang. Maar de immens hoge grappendichtheid en de fantastisch in beeld gebrachte actie maken alles goed. Dat begint al meteen bij de fenomenale openingcredits, waarin het team van heelalhoeders op de achtergrond van het beeld een immens ruimtegedrocht moeten verslaan. Op de voorgrond, naast de titelrol, mag de tot baby gereïncarneerde en onvermijdelijk fanfavoriet Groot de show stelen. De soepele choreografie, de kenmerkende jaren zestig-soundtrack en het optimale gebruik van 3D en kleurrijk CGI zijn om van te smullen. De glimlach die al na luttele minuten op het gezicht is verschenen, zal in het restant van de film niet meer verdwijnen.

Hoewel het ruimteverhaal de grenzen op narratief en vooral visueel gebied volledig opengooit, is de Aarde in Volume 2 niet ver weg. De aanvoerder van het superheldengezelschap, Peter Quill (Chris Pratt), is er geboren. Nadat zijn moeder is overleden, is hij door een stel ruimtepiraten opgenomen. Zijn vader heeft hij nooit gekend. Totdat hij, op de vlucht voor een wraaklustig ruimtevolk -iets met gestolen batterijen- , wordt gered door een man die beweert zijn verwekker te zijn. De vreemdeling, Ego (Kurt Russell) genaamd, neemt het team mee naar zijn thuisplaneet, om zijn vermeende zoon van hun familieband te overtuigen. Ze worden er warm ontvangen, al lijkt er iets niet helemaal pluis te zijn. Er hangt een zweem van gevaar om Ego heen. Een gevaar waar zelfs Peters geboorteplaneet niet veilig voor lijkt te zijn.

Zoals gezegd, thematisch gezien is ‘Guardians of the Galaxy Vol. 2’ dun. Familie is wat je er van maakt. Je beste vrienden kunnen meer als familie zijn dan diegenen met wie je een bloedlijn deelt. En dan maakt het ook niet uit of je blank, zwart, groen of paars bent. Hoe mager de film hier ook mag zijn, inboeten aan grappen en actiescènes doet het niet. Het knappe daarvan is dat er een piekfijne balans tussen de twee wordt gevonden, waardoor er een razend tempo in stand wordt gehouden. Bovendien laat de film de twee, humor en actie, vaak samengaan, waardoor de dynamiek nog verder wordt voortgestuwd. Daarnaast, en dat is al net zo knap, komen veel van de grappen voort uit dialoog in plaats van situaties. Het tweede heeft een ondertoon van flauwe slapstick, het eerste kan uitblinken in spitsvondigheid. En juist dat laat ‘Guardians of the Galaxy Vol. 2’ keer op keer zien.

‘Guardians of the Galaxy Vol. 2’ biedt filmisch vermaak van het beste soort. Het grenzeloze universum staat daarbij garant voor een onuitputtelijke bron van verhalen. Ondanks wat kleine tekortkomingen -de eenvoud van het verhaal, sommige scènes voelen aan als een herhaling van zetten, het 3D-effect gaat soms mis aan de randen van het kader-, kan deel drie niet snel genoeg komen.

Wouter Los

Waardering: 4

Bioscooprelease: 27 april 2017
DVD- en blu-ray-release: 6 september 2017