Guilty by Association (2003)

Regie: Po Johns, Howard Gibson | 72 minuten | actie, drama, misdaad | Acteurs: Bryce, Jeff Edward, Morgan Freeman, Daemon Moore, Jaimie Patton, Queen Pen, Section 8 Mob, Bryce Wilson

‘Guilty by Association’ is een 72 minuten durend rapnummer. De cast is een verzameling van rappers en het verhaal zou in een nummer van 50 Cent kunnen worden samengevat. Drugs en geweld staan centraal in deze gangsterfilm waarin het leven van verschillende personages wordt gevolgd in hun neerwaartse spiraal naar eigen ondergang. Morgan Freeman is de opvallende uitzondering in het geheel, hij introduceert het verhaal en vertolkt in de laatste minuten de rol van inspecteur Redding, een duidelijke knipoog naar ‘The Shawshank Redemption’.

De voorkant van de DVD wordt voor de helft gevuld door het gezicht van Morgan Freeman. Het valt dan ook behoorlijk tegen als blijkt dat Freeman niet veel meer dan een cameo heeft in deze verder met ‘bad boys’ gevulde film. Deamon Moore en Queen Pen zijn enkele van de namen die je na het zien van deze film snel weer wilt vergeten. De acteerprestaties zijn ronduit belachelijk en vergelijkbaar met een toneelstuk van groep drie van een basisschool. De teksten worden opgelezen en soms wordt er zelfs zenuwachtig in de lens van de camera gekeken.

De hoofdpersonages worden allen gevolgd in hun leven. Omdat de beelden vaak nietszeggend zijn wordt er veel gebruik gemaakt van een voice over om toelichting te geven. Hiermee worden plotgaten enigszins gedicht maar er blijven er genoeg over. Als de film vordert wordt de voice over zelfs gebruikt om de gesprekken na te synchroniseren. Je ziet wat lippen bewegen en je hoort de personages in de microfoon praten. Waarom dat is gedaan is nog onduidelijk, misschien was het omdat het script is aangepast na het filmen van de scène of misschien omdat de acteurs het niet voor elkaar kregen om binnen dertig takes de simpele dialogen uit het hoofd te leren. Het is in ieder geval irritant om naar te kijken omdat het ritme uit de film wordt gehaald en je het idee hebt dat je naar een Duitse nasynchronisatie zit te kijken.

Er is geen enkele reden waarom iemand die geen recensie voor deze film hoeft te schrijven, deze film zou moeten kijken. Loop er dus met een grote boog om heen in de videotheek of winkel, want de programmering van de wasmachine is nog interessanter.

Alex van Wankum