Gunaah – Crimes (2002)

Regie: Amol Shetge | 135 minuten | drama, misdaad | Acteurs: Bipasha Basu, Dino Morea, Ashutosh Rana, Baby Gazala, Avtar Gill, Irfan Khan, Sumukhi Pendse, Vishwajeet Pradhan, Yashpal Sharma, Jaywant Wadkar    

‘Gunaah’ is een productie van de bekende producenten Mukesh Bhatt-Dino en Morea-Bipasha Basu, die eerder de film ‘Raaz’ maakten. Dit keer werkten ze echter niet met Vikram Bhatt, de regisseur van deze grote filmhit uit 2002. Dit wordt door critici vaak als reden gegeven voor het gebrek aan kwaliteit in ‘Gunaah’. Het verhaal van ‘Gunaah’ is losjes gebaseerd op de Hollywood film ‘Out of Sight’, waarin Jennifer Lopez een politieagente speelt, die verliefd wordt George Clooney, een dief. Hierin is ‘Gunaah’ overigens niet origineel, want alle films die door Mukesh Batt worden geproduceerd hebben als basis een Hollywood productie.

Zoals altijd in Bollywoodfilms speelt muziek een belangrijke rol in ‘Gunaah’, maar de muziek maakt geen indruk. Telkens weer bevestigen Prabha en Aditya hun liefde in de liedjes en dit levert dus telkens weer dezelfde muziek op. Helaas ontbreekt het aan een groots zangspektakel – toegegeven: daar is het ook de film niet voor -. welke Bollywood films vaak de moeite waard maken.

Ondanks het feit dat ‘Gunaah’ voor Bollywood begrippen een korte film is (hij duurt “slechts” 2 uur en 15 minuten) is het een lange zit. Het gebrek aan een goed verhaal (wat bij Bollywoodfilms wel vaker het geval is) wordt niet gecompenseerd door de liedjes en al helemaal niet door de acteerkunsten van de hoofdrolspelers. Vooral Dino Morea is dodelijk vervelend als de stille Aditya. Anderhalf uur lang zegt Morea niks, en moeten zijn gezichtsuitdrukkingen zijn stemming weergeven. Hij weet echter maar één soort gezicht te trekken, en alhoewel hij een mooie kop heeft, begint dat na enige tijd toch behoorlijk te vervelen.

Bollywoodfilms hebben wel vaker de neiging om erg onrealistisch over te komen op westerse kijkers (en misschien zelfs ook wel op de Indiërs zelf) maar ‘Gunaah’ spant in dat opzicht de kroon. Het dramatische eind van ‘Gunaah’ is zo ongeloofwaardig, dat de hele film -die al niet briljant was-  een grote farce lijkt te zijn.

Wietske Uneken